Jelena Rozga ima problem sa štitnom, ali nema sa kilažom: Zavidnu figuru duguje ovoj ishrani

Piše: L. K. P.

Jeleni Rozgi je 2006. dijagnosticirana hipertireoza, a prije nekoliko godina i tahikardija. Ipak, pjevačica godinama ima isti broj kilograma i uprkos zdravstvenim problemima, zavidnu figuru duguje pretežno mediteranskoj ishrani.

– Moji problemi sa štitnom žlijezdom mi ne dozvoljavaju da se ugojim ni pola kilograma. Sada je najvažnije da se što manje nerviram, i zbog srca i zbog štitne žlijezde. Prethodnih godina sam pjevala sve koncerte bez problema zahvaljujući terapiji i disciplini, a sa svojom publikom i dalje mogu da pjevam i plešem skoro dva sata. Ima neke veze sa genetikom i činjenicom da živim pored mora. Moja štitna žlijezda me ponekad stvarno zeza, ali generalno se osjećam dobro. Ne dam se ja, samo osmijeh na licu i pozitiva, zaključila je pevačica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Rozga (@rozgajelenaofficial)

Ona je, između ostalog, istakla da je nekoliko sati na sceni odličan način da ostane u formi i bude u dobroj kondiciji, a priznala je i da joj je tokom izolacije zbog pandemije došlo do „kvara“ štitne žlijezde kada je prestala da trenira i samim tim šokirala svoje tijelo. Po savjetu trenera, nastavila je da vježba kod kuće.

Ono što mnoge u kontekstu njenih zdravstvenih problema zanima jesu navike u ishrani uz pomoć kojih održava kilažu. Jelena je otkrila da, uprkos tome što je veliki gurman, pazi šta jede i trudi se da obroci budu lagani i zdravi. Jede, kaže, nekoliko puta dnevno, ali uvijek u malim porcijama, a ponekad ima i dan kada je opuštenija nego inače kada je u pitanju jelo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Rozga (@rozgajelenaofficial)

Jelena je priznala da se hrani po principima mediteranske kuhinje, pa su na njenom meniju u prvom planu povrće, voće i riba, a priznala je kako joj je posebno drago pečeno kestenje. A nastavku teksta se možete podsjetiti i koji je osnovni spisak namirnica da i sami počnete sa mediteranskom ishranom, koja je više puta proglašena za najbolju i najzdraviju na svijetu.

Spisak namirnica

Integralne žitarice – ovas, ječam, proso, integralna riža, integralni hljeb i tjestenina

Krompir i korijenasto povrće

Svježe povrće i manje količine zamrznutog – paradajz, crni, bijeli i crveni luk, vlasac, prasa, gljive, blitva, špinat, brokoli, kelj

 

Svježi i suhi začini – origano, svjež bosiljak

Med

Citrusi – limun, narandže

Sezonsko voće, svježe, a moguće je manje količine zamrznutog

Svježa riba i morski plodovi

Hladno cijeđeno maslinovo ulje, hladno cijeđena aromatična ulja

Pileće i puureće meso

Kokošija jaja i jaja prepelice

Mahunarke – prije svega grah

Jogurt grčkog tipa, sirevi mocarela, rikota, bijeli ovčiji i koziji, parmezan

Pelat paradajz u konzervi, sušeni paradajz, kapre, masline crne i zelene

Primer jelovnika

Doručak

– Ovsene pahuljice sa grčkim jogurtom i svježim jogurtom

– Kuhani proso sa sirom i medom

– Omleti sa povrćem termički obrađenim i svježim kao salata

– Ječmene pahuljice sa jogurtom i suhim i jezgrovitim voćem

– Sendvič od hljeba napravljenog od integralnog brašna sa maslinovim uljem i povrćem

– Integralni hljeb, povrće i tunjevina

 

Ručak

– Lazanje od integralnog brašna sa povrćem i parmezanom

– Pasta od integralne testenine, sa usoljenim inćunima, bijelim lukom u paradajz sosu

– Salata od graha i crvenog luka u paradajz sosu i masline

– Grilovana morska riba sa začinima i limunom, prilog blitva i krompir sa malinovim uljem i krastavac salata sa vinskim sirćetom

– Grilovane lignje, grilovano povrće, paradajz, paprika, luk i bijeli luk, maslinovo ulje, origano, bosiljak

– Kuhana ili pečena piletina, grilovano povrće, svježe kao salata, u maslinovom ulju

– Brodet od ribe i morskih plodova sa palentom i salatom

Večera

 

– Razne vrste povrća kao salata sa kuhanim jajetom i manji komad integralnog tosta

– Salata tipa cezar sa piletinom

– Biftek salata

– Salata sa plodovima mora

– Salata sa tunjevinom

– Miješano povrće kao salata sa sirom i maslinama kao grčka salata

– Pasta ili njoke u paradajz sosu, sosu od žalfije, sa bijelim lukom i maslinovom uljem

Povremeno uz ručak ili večeru po 1,5 dl vina.

Ne preporučuje se da se unosi industrijski obrađena hrana, hrana od bijelog brašna i šećera, industrijski sokovi, brza hrana, rafinirana ulja i rafinirani šećeri.

 

Pročitajte još