Jeleni Rozgi je 2006. dijagnosticirana hipertireoza, a prije nekoliko godina i tahikardija. Ipak, pjevačica godinama ima isti broj kilograma i uprkos zdravstvenim problemima, zavidnu figuru duguje pretežno mediteranskoj ishrani.
– Moji problemi sa štitnom žlijezdom mi ne dozvoljavaju da se ugojim ni pola kilograma. Sada je najvažnije da se što manje nerviram, i zbog srca i zbog štitne žlijezde. Prethodnih godina sam pjevala sve koncerte bez problema zahvaljujući terapiji i disciplini, a sa svojom publikom i dalje mogu da pjevam i plešem skoro dva sata. Ima neke veze sa genetikom i činjenicom da živim pored mora. Moja štitna žlijezda me ponekad stvarno zeza, ali generalno se osjećam dobro. Ne dam se ja, samo osmijeh na licu i pozitiva, zaključila je pevačica.
View this post on Instagram
Ona je, između ostalog, istakla da je nekoliko sati na sceni odličan način da ostane u formi i bude u dobroj kondiciji, a priznala je i da joj je tokom izolacije zbog pandemije došlo do „kvara“ štitne žlijezde kada je prestala da trenira i samim tim šokirala svoje tijelo. Po savjetu trenera, nastavila je da vježba kod kuće.
Ono što mnoge u kontekstu njenih zdravstvenih problema zanima jesu navike u ishrani uz pomoć kojih održava kilažu. Jelena je otkrila da, uprkos tome što je veliki gurman, pazi šta jede i trudi se da obroci budu lagani i zdravi. Jede, kaže, nekoliko puta dnevno, ali uvijek u malim porcijama, a ponekad ima i dan kada je opuštenija nego inače kada je u pitanju jelo.
View this post on Instagram
Jelena je priznala da se hrani po principima mediteranske kuhinje, pa su na njenom meniju u prvom planu povrće, voće i riba, a priznala je kako joj je posebno drago pečeno kestenje. A nastavku teksta se možete podsjetiti i koji je osnovni spisak namirnica da i sami počnete sa mediteranskom ishranom, koja je više puta proglašena za najbolju i najzdraviju na svijetu.
Spisak namirnica
Integralne žitarice – ovas, ječam, proso, integralna riža, integralni hljeb i tjestenina
Krompir i korijenasto povrće
Svježe povrće i manje količine zamrznutog – paradajz, crni, bijeli i crveni luk, vlasac, prasa, gljive, blitva, špinat, brokoli, kelj
Svježi i suhi začini – origano, svjež bosiljak
Med
Citrusi – limun, narandže
Sezonsko voće, svježe, a moguće je manje količine zamrznutog
Svježa riba i morski plodovi
Hladno cijeđeno maslinovo ulje, hladno cijeđena aromatična ulja
Pileće i puureće meso
Kokošija jaja i jaja prepelice
Mahunarke – prije svega grah
Jogurt grčkog tipa, sirevi mocarela, rikota, bijeli ovčiji i koziji, parmezan
Pelat paradajz u konzervi, sušeni paradajz, kapre, masline crne i zelene
Primer jelovnika
Doručak
– Ovsene pahuljice sa grčkim jogurtom i svježim jogurtom
– Kuhani proso sa sirom i medom
– Omleti sa povrćem termički obrađenim i svježim kao salata
– Ječmene pahuljice sa jogurtom i suhim i jezgrovitim voćem
– Sendvič od hljeba napravljenog od integralnog brašna sa maslinovim uljem i povrćem
– Integralni hljeb, povrće i tunjevina
Ručak
– Lazanje od integralnog brašna sa povrćem i parmezanom
– Pasta od integralne testenine, sa usoljenim inćunima, bijelim lukom u paradajz sosu
– Salata od graha i crvenog luka u paradajz sosu i masline
– Grilovana morska riba sa začinima i limunom, prilog blitva i krompir sa malinovim uljem i krastavac salata sa vinskim sirćetom
– Grilovane lignje, grilovano povrće, paradajz, paprika, luk i bijeli luk, maslinovo ulje, origano, bosiljak
– Kuhana ili pečena piletina, grilovano povrće, svježe kao salata, u maslinovom ulju
– Brodet od ribe i morskih plodova sa palentom i salatom
Večera
– Razne vrste povrća kao salata sa kuhanim jajetom i manji komad integralnog tosta
– Salata tipa cezar sa piletinom
– Biftek salata
– Salata sa plodovima mora
– Salata sa tunjevinom
– Miješano povrće kao salata sa sirom i maslinama kao grčka salata
– Pasta ili njoke u paradajz sosu, sosu od žalfije, sa bijelim lukom i maslinovom uljem
Povremeno uz ručak ili večeru po 1,5 dl vina.
Ne preporučuje se da se unosi industrijski obrađena hrana, hrana od bijelog brašna i šećera, industrijski sokovi, brza hrana, rafinirana ulja i rafinirani šećeri.