Poboljšajte kvalitetu svog zdravlja uz ovaj mineral: Dobar je za imunitet, reguliše štitnjaču

Piše: I. H.

 

Od početka koronavirusa, stručnjaci su savjetovali da unosimo mnogo vitamina i minerala, a posebnu pažnju pridavali su cinku. Za mnoge vitamine i minerale još od prije znamo njihove funkcije u organizmu, dok je cink uvijek bio u nekoj pozadini, iako ga ne bi trebalo podcijenivati.

Pored važne uloge koju igra u imunološkom sistemu, cink je veoma važan za rast i zdravlje reproduktivnih organa muškaraca i žena, za funkciju prostate, potenciju i neplodnost, štiti od alergija, od djelovanja slobodnih radikala, štiti jetru od alkohola i toksina, reguliše izlučivanje žlijezda lojnica i spriječava akne, a također potiče zarastanje rana i obnavljanje tkiva, te učestvuje općenito u rastu i razvoju čovjeka, zbog čega se vrlo često trudnicama preporučuje.

 

Cink je jedan od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij, te su potrebne dovoljne količine ovog minerala da bi naše tijelo pravilno funkcionisalo.

Između ostalog, doprinosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3.

 

U nastavku saznajte koje su to namirnice koje su bogate cinkom, ali I koji su simptomi njegovog nedostatka u organizmu.

 

Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica, također, su bogate mineralima, a odličan izvor su jaja i alge.

Iako naše tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se desiti da ga u organizmu nedostaje, pa ga vrlo često ljudi uzimaju u obliku dodataka prehrani.
Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka, što znači da je važno redovno dobijati dovoljne količine kroz hranu.

 

Namirnice koje sadrže najveće količine cinka

Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama),

Školjke (kamenice, rakovi, škampi),

Mahunarke (slanutak, leća, grah),

Sjemenke (konoplje, lana, bundave ili tikvice),

Orašasto voće (kikiriki, indijski oraščići i bademi),

Mliječni proizvodi (sir, mlijeko),

Jaja,

Cjelovite žitarice,

Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj),

Tamna čokolada.

 

Simptomi nedostatka cinka

akne, ekcemi, suha kože koja se peruta, seboreični dermatitis ili alopecije,

nespecifične oralne ulceracije ili bijeli sloj na površini jezika,

respiratorni i gastrointestinalni problemi,

gubitak apetita,

letargičnosti,

gubitak kose,

sporo zarastanje rana,

opadanje kose.

Obzirom na to da se cink dobijen iz mesa u tijelu apsorbuje puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica.

 

Zapamtite, prije uzimanja suplemenata cinka svakako se prvo trebate posavjetovati sa stručnjakom.

 

 

Pročitajte još