Četiri namirnice za zdravlje srca: Kardiolozi ih jedu svaki dan

Piše: I. H.

Zdrava prehrana može biti učinkovit način za održavanje zdravog srca ili pomoć u upravljanju srčanim bolestima. Postoji nekoliko načina na koje možete podržati zdravlje srca, od toga da ostanete aktivni do upravljanja stresom. A prema Elizabeth Klodas, dr. med., FACC, certificiranoj kardiologinji, osnivačici Klinike za preventivnu kardiologiju te osnivačici i glavnoj medicinskoj direktorici firme Step One Foods, davanje prioriteta prehrani jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste zaštitili svoje srce, piše Eat This, Not That.

Prehrana igra sastavnu ulogu u mnogim čimbenicima rizika za srčane i kardiovaskularne bolesti, tako da zdrava prehrana može biti učinkovit način za održavanje zdravog srca i prevenciju ili pomoć u upravljanju srčanim bolestima.

 

“Postoji sedam glavnih promjenjivih čimbenika rizika za srčane i krvožilne bolesti. Oni uključuju visok holesterol, visok krvni tlak, visok krvni šećer/dijabetes, prekomjernu težinu, lošu prehranu, pušenje i neaktivnost. Ako pogledate, na tom popisu možete vidjeti da je prvih pet djelomično ili u cijelosti povezano s onim što jedemo”, kazala je dr. Klodas.

Ona je otkrila koju hranu redovno jede kako bi održala svoje srce u dobrom zdravlju. Svakodnevno joj je cilj uključiti četiri skupine hranjivih tvari u svoje obroke, od kojih većina dolazi iz namirnica biljnog porijekla.

 

  1. Omega-3 masne kiseline, poput orašastih plodova i sjemenki

Prva na popisu hrane zdrave za srce koju kardiolog pojede u jednom danu je ona koja sadrži omega-3 masne kiseline, a to su namirnice poput divlje riže, crvene leće, špinata, graha, zimske tikvice, sjemenki konoplje, chia sjemenki, oraha, divljeg lososa, srdele, haringe i govedine hranjene travom.

Prehrana igra sastavnu ulogu u mnogim čimbenicima rizika za srčane i kardiovaskularne bolesti, tako da zdrava prehrana može biti učinkovit način za održavanje zdravog srca i prevenciju ili pomoć u upravljanju srčanim bolestima.

“Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno, blago pomažu u razrjeđivanju krvi kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka, snižavaju krvni tlak i pomažu u podizanju dobrog holesterola dok snižavaju trigliceride”, kazala je dr. Klodas.

 

  1. Antioksidanti, poput bobičastog voća

Ako želite poboljšati zdravlje svog srca, važno je riješiti i smanjiti hroničnu upalu, koja je povezana s mnoštvom zdravstvenih problema, a istraživanja pokazuju da njeno smanjenje može pomoći u izbjegavanju bolesti srca i moždanog udara.

Neke od najboljih namirnica bogatih antioksidansima su: rajčice, naranče, divlje borovnice, špinat, tamna čokolada i zeleni čaj.

Dodavanje hrane koja je prepuna antioksidanata u vašu prehranu može pomoći u vašim naporima u borbi protiv hronične upale.

“Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala u našem tijelu, usporavajući starenje, smanjujući upale i neutralizirajući sve cirkulirajuće toksine”, pojasnila je dr. Klodas.

Neke od najboljih namirnica bogatih antioksidantima su: rajčice, naranče, divlje borovnice, špinat, tamna čokolada i zeleni čaj.

 

 

  1. Cjelovita prehrambena vlakna, poput cjelovitih žitarica

Vlakna su ključni aspekt zdrave, dobro zaokružene prehrane, no mnogi od nas ih ne unose dovoljno. Vlakna vam pomažu da ostanete siti dugo nakon što završite s obrokom i pomažu vam u održavanju zdrave tjelesne težine.

Osim toga, objasnila je dr. Klodas, “vlakna pomažu u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma i održavaju nisku razinu holesterola sprječavajući njegovu apsorpciju u probavnom traktu”.

Vlakna su ključni aspekt zdrave, dobro zaokružene prehrane, no mnogi od nas ih ne unose dovoljno.

Žene bi trebale težiti unosu 25 grama vlakana svakoga dana, a muškarci oko 38 grama. Prirodno se možete zasititi vlaknima iz voća i povrća. Neke od najboljih namirnica bogatih vlaknima koje možete dodati u svoju prehranu uključuju grašak, raštiku, sjemenke nara, sjemenke lana, suhe smokve, konzerviranu bundevu, banane, srce artičoke, rezanu zob, bulgur i biserni ječam.

 

 

  1. Biljni steroli, poput lisnatog povrća

Biljni steroli ili “fitosteroli” prirodne su biljne komponente koje sprječavaju apsorpciju holesterola u vaš probavni sustav, objasnila je dr. Klodas.

Konzumacija hrane biljnog porijekla koja sadrži fitosterole siguran je način za smanjenje razine holesterola i sprječavanje zdravstvenih problema poput moždanog i srčanog udara. Osim toga, mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, raka i pretilosti.

Pročitajte još