Prednosti kore od jabuka: Evo zašto bi češće trebali jesti ovo voće

Piše: I. H.

Pored toga što nas jabuke tokom cijele godine mame svojim izgledom i mirisom, one imaju i zdravstvene prednosti.

 

“Jabuke su povezane s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje zdravlja crijeva i smanjenje rizika od moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, srčanih bolesti, pretilosti i nekih karcinoma”, rekla je Jessica Levinson, kulinarski stručnjak iz New Yorka.

 

 

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, jabuka srednje veličine je dobar izvor vlakana jer sadrži 4,8 grama hranjivih tvari, ali je i dobar izvor vitamina C kojeg ima 9,2 miligrama, s malim količinama drugih vitamina i minerala. Sarah Gold Anzlovar, vlasnica kompanije Sarah Gold Nutrition iz Bostona, predlaže dodavanje ovog voća salatama ili siru s roštilja, a pečene jabuke za zdrav desert, lagan ručak ili večeru od kuhane piletine s jabukama.

 

“Sve jabuke imaju prednosti, iako će hranljivost i sadržaj antioksidanasa neznatno varirati od jedne jabuke do druge – najbolja je ona vrsta u kojoj uživate”, tvrdi Anzlovar.

 

  1. Jabuke snižavaju visok holesterol i krvni pritisak

 

“Studije su povezale konzumiranje jabuka sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, što može biti povezano s prednostima rastvorljivih vlakana koja se nalaze u jabukama kod snižavanja holesterola”, kaže Anzlovar.

 

Rastvorljiva vlakna se razlažu u vodi i formiraju materijal sličan gelu.

 

Iz Sveučilišta Illinois navode da rastvorljiva vlakna pomažu u sprječavanju nagomilavanja holesterola u srčanim zaliscima, čime se smanjuje pojava ateroskleroze (ograničeni protok krvi u arterijama zbog nakupljanja plaka) i srčanih bolesti. Također pomažu u snižavanju razine krvnog tlaka – u jednom ranijem ispitivanju otkriveno je da je veći unos rastvorljivih vlakana povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Prethodna istraživanja pokazuju da je redovno konzumiranje jabuka (ili krušaka) povezano s 52 posto manjim rizikom od dobijanja moždanog udara. Štoviše, studija objavljena u februaru 2020. u American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je da je konzumiranje dvije jabuke dnevno pomoglo učesnicima studije da smanje razinu LDL-a (“lošeg”) holesterola i triglicerida.

 

  1. Jabuke pomažu kod probave

 

Vjerojatno ste čuli da su vlakna dobra za probavu – i to je istina! Harvard T.H. Chan School of Public Health navodi da su obje vrste vlakana (rastvorljiva i nerastvorljiva, što znači da se ne mogu apsorbirati u vodi) važne za probavu, a jabuke imaju obje vrste.

Rastvorljiva vlakna pomažu u usporavanju probave, omogućavajući vam da se osjećate sito, a usporavaju i probavu glukoze, što pomaže u kontroli šećera u krvi. U međuvremenu, nerastvorljiva vlakna pomažu u kretanju hrane kroz probavni sistem,a pomažu i kod zatvora i redovnog pražnjenja.

 

Obavezno jedite koru jabuke jer sadrži mnogo nerastvorljivih vlakana, savjet je Sveučilišta Illinois.

 

  1. Potiču zdrav imunitet

 

Jabuke su idealne za jačanje imuniteta na jesen.

 

Prema ranijim istraživanjima na životinjama, prehrana ispunjena rastvorljivim vlaknima, pomogla je da se imunološke stanice, koje su podupirale upale – preobrate u antiinflamatorne i one koje podržavaju imunitet. Druga studija na životinjama, objavljena u maju 2018. u časopisu Immunity, otkrila je da prehrana bogata dijetalnim vlaknima pomaže u zaštiti miševa od gripa.

Postoje razlozi zbog kojih se vjeruje da jabuke mogu ojačati imunitet, dijelom zato što sadrže vitamin C koji jača imunitet. Jedno ranije veliko ispitivanje otkrilo je da redovna konzumacija vitamina C ima veliki učinak u pomaganju funkcionisanja imuniteta. Na primjer, može pomoći u jačanju epitelne (vrste tkiva) barijere protiv patogena i zaštiti od ekološkog oksidativnog stresa, kao što su zagađenje i zračenje, navodi se u ranijim istraživanjima.

 

  1. Konzumiranje jabuka potiče gubitak težine

 

“Dijeta bogata voćem i povrćem može pomoći da održite zdravu težinu, ili da izgubite kilograme”, rekli su iz Centers for Disease Control and Prevention.

 

Kako su jabuke pune dijetetskih vlakana, nalaze se visoko na ovoj listi. “Vlakna usporavaju probavu i porast šećera u krvi, što vas čini sitima i manje je vjerojatno da ćete se prejedati”, rekla je Levinson.

Prema toj studiji – ljudi koji su jeli najviše vlakana, imali su znatno nižu tjelesnu težinu. Prethodna istraživanja pokazuju da su žene s prekomjernom težinom, koje su jele tri jabuke dnevno, nakon 12 sedmica izgubile 1,22 kilograma.

Sa samo 95 kalorija, koliko ima jabuka srednje veličine, ovo je voće koje trebate imati pri ruci kada se pojavi želja za slatkim.

 

 

  1. Jabuke pomažu da crijeva budu zdrava

 

Zdravlje crijeva je ovih dana vrlo popularna tema i pokazalo se da konzumiranje jabuka može biti jedan od načina s kojim svom digestivnom sistemu činite uslugu.

Jabuke sadrže vrstu škroba koji se zove pektin, koji je probiotik. Probiotici su važni jer pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crijevima, tvrde iz jedne klinike. Oni, također, između ostalih prednosti, potiču imunološku funkciju, stimuliraju proizvodnju hormona i pomažu organizmu da apsorbira određene minerale kao što su kalcij i fosfor.

Pročitajte još