Čuvajte zdravlje: Evo zašto nikad ne trebate pripremati hranu u izgrebanoj tavi

Piše: I. H.

Većina nas u domaćinstvu imamo jednu tavu koju rado koristimo, iako je malo izgrebana, ali doktorica Poonam Desai upozorava da takva sentimentalnost zapravo može štetiti vašem zdravlju, te vas čak izložiti riziku od raka.

 

Doktorica Poonam Desai objavila je video na TikToku u kojem objašnjava zašto brzo baca svoje izgrebane neprianjajuće ili keramičke posude.

 

Loš uticaj na zdravlje

 

Doktorica je u videu rekla da ne koristi tave s neprijanjajućim premazom na kojima se nalaze urezi jer mogu uvući milione mikroplastike u našu hranu. Mikroplastiku čine sitne čestice plastike, manje od pet milimetara veličine i često nevidljive golim okom. Mogu nastati kao rezultat razgradnje veće plastike, ali prisutni su i u odjeći i kućanskim potrepštinama.

 

 

Doktorica Desai tvrdi da su oni endokrini disruptori i mogu uzrokovati neravnotežu hormona, probleme s plodnošću pa čak i povećati rizik od raka. Vaš endokrini sistem je mreža žlijezda i organa koji se nalaze po cijelom tijelu i odgovoran je za regulaciju niza tjelesnih funkcija putem otpuštanja hormona, navodi Healthline.

 

Posude su obložene teflonom kako bi spriječili da hrana zagori tokom kuhanja. Čestice otporne na toplinu koriste se za stvaranje neljepljivog sloja, a također su poznate i kao hemikalije. Nakon što se progutaju, mogu dugo ostati u vašem tijelu, a ponekad se ispiru urinom.

 

Treba baciti oštećene tave i posuđe

 

Istraživači sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji povezali su hemikalije koje se nalaze na loncima, tavama, kašikama i drugim kućanskim predmetima, s uobičajenim rakom jetre – poznatim kao nevirusni hepatocelularni karcinom.

 

Doktorica Desai je dodala da, također, izbjegava korištenje keramičkih tava koje su izgrebane jer imaju sloj aluminija koji može prodrijeti u vašu hranu kada su izložene ogrebotinama.

 

Prave keramičke tave obično se smatraju sigurnijom alternativom neprianjajućim tavama jer ne sadrže PFAS ili bilo koji metal. Tave s keramičkim premazom, s druge strane, obično su izrađene od aluminija s premazom koji se ne lijepi na bazi keramike.

 

“Dakle, što se mene tiče, ako je moja tava neprianjajuća ili keramička i izgrebana ili oštećena, obično je bacim”, rekla je, piše The Sun.

Pročitajte još