Andrija Milošević: Nisam pristao da u poniženju doma svoga čekam da me reditelj zove ili ne

Piše: Redakcija

Šarmantni glumac Andrija Milošević (38) u sklopu turneje s hit komedijom “Zlatni lančić od bižuterije” zabavit će i nasmijati srajevsku publiku 21. oktobra u 21 sat u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Miloševića je regionalna publika zavoljela upravo kroz komedije u nizu serija, filmova i teatarskih kreacija. Uoči druženja s bh. publikom ističe da očekuje sjajnu atmosfera te da će i on i publika zajedno uživati.

Opća pomama

Predstava “Zlatni lančić od bižuterije” priča je o momku koji dolazi u veliki grad u potrazi za srećom. Kako se teško snalazi, on odluči da se bogato oženi, od kada počinje surova priča o svakodnevici i mladima koji zbog novca često pristaju na sve i svašta. Cijela priča i situacije u kojima se Andrijin lik nalazi, prožete su humorom.

– Tema je aktuelna, jer sam htio da se bavim problemom opće pomame za brzom zaradom, uhljebljenjem ili, na koncu, što lakšim načinom na koji mnogi ljudi danas žele doći do materijalne stabilnosti, što je danas jednako sreći. Sponzoruše i starlete već su postale dio kulturne baštine svih naših naroda i narodnosti te je u vezi s njima sve poznato. Tako da sam htio ispričati priču sa muške strane medalje. To je saga o muškarcu, bahsuzu, koji pokušava prevariti sudbinu. Dakle, za današnje standarde, pokušava biti “in” – pojašnjava Milošević.

Akcentirati i predočiti anomalije društva, najbolje se plasira kroz umjetnost, posebno kroz daske koje život znače. Upravo Milošević na sceni i živim kontaktom sa publikom pojašnjava kako je to u realnom životu nositi zlatni lančić od bižuterije.

– Mi živimo jedno truhlo pozorište koje je na pragu samoubistva i to je užasno smiješno, ma koliko tragično bilo u svojoj suštini. Gledati to batrganje u lažnoj samobitnosti, počevši od politike, sporta, kulture i privrede, pa to je da umreš od smijeha. Komedija je idealan teren na kojem možete na tu prljavštinu odgovoriti prljavo – navodi glumac.

Milošević je na sebe skrenuo pažnju igrajući humoristične likove, često one koje svakodnevno srećemo u društvu. No, gledajući glumu kao posao, navodi da je njemu lakše igrati dramu od komedije, posebno drame, koje se u regionalnim teatrima igraju u posljednjih 20 godina.

– Okrečiš glumcima lica, daš im po mikrofon, oni odernjaju neke velike misli, osušeni od emocija, to proglasiš umjetnošću, publiku za budale i eto. Neka, hvala – govori Milošević.

Jednako zabavno

Sitkom “Andrija i Anđelka”, u kojem Milošević igra s kolegicom Anđelkom Prpić, doživio je veliku popularnost. Simpatični par “iz komšiluka” kupio je srca gledalaca širom regiona. Sa scenama iz ove serije mogao bi se poistovijetiti svaki prosječan par. Iako je publika željno iščekivala nastavak dogodovština “Andrije i Anđelke”, ipak se to za sada neće dogoditi.

– Naravno da bih volio da dođe do snimanja još jedne sezone, ali mislim da se to neće desiti. No, smislit ćemo nešto drugo, jednako zabavno, ne brinite se – poručuje Milošević.

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme veoma mnogo angažiran te da igra predstave u cijelom regionu i u inozemstvu, Milošević navodi da mu “život u koferima” dosadi jedino kada pretjera s njim.

– S druge strane, opet sam zavolio taj nomadski način života. Vidite, vjerujem da sam sve svoje sam stvorio. Radio sam mnogo, nisam čekao da me zovu, a ne bi me niko ni zvao, nisam pristao da u poniženju doma svoga čekam da me reditelj zove ili ne. Uvijek sam prkosio ustaljenim, ubuđalim pozorišnim zakonima. Radio sam s ljudima koji su mi slični, proputovao sam cijeli svijet. Imam 38 godina, a 22 godine glumačkog iskustva i motiv da idem dalje i više. Na kraju, volim ljude i sretan sam kada se zajedno smijemo – iskren je Milošević.

Iza glumca je i angažman u filmu “Jesen samuraja”, koji je nedavno imao premijeru i koji je u prvoj sedmici prikazivanja u Srbiji oborio rekorde gledanosti u ovoj godini. U pitanju je romantična komedija koja je okupila glumačku elitu, a osim Miloševića, igraju i Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Vesna Trivalić, Katarina Žutić…

– “Jesen samuraja” je specifičan film, iznimno autentičan i neobičan za naše podneblje. Vjerujem da će ta priča doći do publike, silovito i iskreno. Strašna autorska ekipa, željna igre i avanture. Ja volim sve umjetničke medije i u svima sam se našao i snalazio. Preporučujem da obavezno pogledate ovaj film – govori Milošević.

Svako njegovo pojavljivanje na malim ekranima ne može proći nezapaženo, duhovitost, zabava i osmijeh koje odašilje, drže gledaoce prikovanim za male ekrane. Iako se svakom čovjeku desi da nekad nije njegov dan te da nedostaje dobrog raspoloženja i energije, Miloševiću se to rijetko desi.

– Uvijek je dan moj. Takvog sam karaktera, ubrzan mi je hedonistički metabolizam i stalno sam u potrazi za lijepim životnim stvarima – govori Milošević.

Režirat ću svoj film

Do sada je Milošević u svojoj karijeri sarađivao s brojnim eminentnim rediteljskim imenima. Poput većine kolega glumaca, koji se nakon niza uloga odluče ostvariti i u rediteljskom polsu, i Milošević ima slične želje za naredni period.

– Režirat ću svoj film – kaže Milošević, ne želeći otkrivati više detalja.

 

Izvor: avaz.ba

Pročitajte još