Ne možete se odreći čokolade i brze hrane a želite da smršate: Uz ovu dijetu i to je moguće

Piše: L. K. P.

Fasting dijeta savršena je za sve one koji se ne mogu odreći slatkog. Ovakav vid mršavnja postao je omiljen ljudima širom svijeta. Glavna stvar je u tome što vas ona ne sprječava da jedete svoje omiljeno jelo, pljeskavicu, slatkiš, pečenje, čokoladu, popijete gazirani sok.

Dok će kilogrami nestajati kao od šale, vi ćete uživati u svojim omiljenim „slatkim porocima“.

Koncept ove dijete podrazumeva da u jednoj trećini dana jedete, a u druge dvije trećine ne konzumirate nikakvu hranu.

Ova dijeta još se naziva sistemom 16:8, tačnije konzumiranjem hrane tokom osam sati u danu, a u drugih 16 ne. Iako vam možda na trenutak 16 sati zvuči mnogo, razmislite da 8 prespavate pa onda drugih osam vam neće praviti velike muke.

Još jedna dobra strana ove dijete je što možete odabrati bilo kojih osam sati u danu i i svakog dana možete mijenjati termin kad jedete odnosno postite.

Imajte na umu još jednu stvar, važno je da jedete samo osam sati u toku dana i da se ne prejedate. Odnosno da ne pravite zalihe i jedete više nego inače, već da imate normalne obroke.

I još jedna napomena. U tih 16 sati ne smijete da jedete ni voće niti da pijete slatke i gazirane sokove. Preporučuje se obična voda, dok su kafa i čaj dozvoljeni, ali bez šećera ili meda.

Iako je veoma efikasna, fasting dijeta prve rezultate dat će nakon nešto više od mjesec dana, a preporuka je da u osam sati imate tri ili najmanje dva obroka.

Mada možete jesti šta god poželite, ovo je jedan od najefikasnijih fasting jelovnika. Osim toga što postite 16 sati dnevno, ovaj jelovnik je jedan od niskokaloričnijih i zdravijih, te ćete uz njega smršati brže nego uz sve “slatke gurmanske poroke”.

 

DORUČAK

 

jabuka

 

pahuljice (zobene ili bilo koje druge) – oko 50 grama

 

orašasti plodovi – oko 50 grama

 

JAČI DORUČK

 

jaja – tri komada – kuhana ili pečena samo sa par kapi ulja

 

salata – krastavac i paradajz

 

integralni hljeb

 

RUČAK

 

pileća salata sa tjesteninom

 

tortilja sa povrćem

 

mahunarke (grašak, pasulj…)

 

VEČERA

 

kukuruzne pahuljice i jogurt

 

svježe povrće- sve vrste salata – krastavac, paradajz, kupus…

 

voće – banana, jabuke, maline, kajsije…

Pročitajte još