Od nedjelje zimsko računanje vremena: Ovo su dobre i loše strane te prakse

Piše: I. H.

Zadnja nedjelja u oktobru rezervisana je za početak zimskog računanja vremena. Kazaljke na satu pomaknuti ćemo za jedan sat unazad. Iako to znači da ćemo dobiti dodatni sat spavanja, i dalje se vodi debata trebamo li ukinuti tradiciju mijenjanja sata, odnosno ljetnog i zimskog računanja vremena. Više je onih koji zagovaraju ljetno računanje vremena, te navode poboljšanja koja ono ima za naše mentalno i tjelesno zdravlje, te opću dobrobit.

 

Manje saobraćajnih nesreća

Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) pozvao je na ukidanje zimskog računanja vremena tvrdeći da pomicanje sata unazad povećava rizik od saobraćajnih nesreća zbog vožnje u mračnijim zimskim mjesecima.

 

Poboljšan imunitet

Dobar san tokom zimskih mjeseci ključan je za zaštitu od prehlade i gripe. Istraživanja pokazuju da čak i mala redukcija sna može utjecati na imunološki sistem.

Manje depresivnih epizoda

Danska studija iz 2017. godine, koja je obuhvatila više od 185.000 ljudi tokom 15 godina, otkrila je da je prijelaz s ljetnog na zimsko računanje vremena povezan s porastom depresivnih epizoda od 11 posto.

 

Pad broja srčanih udara

Charlie Morley, autor knjige Wake Up to Sleep, navodi studiju iz 2014. godine koja je prijavila značajan pad srčanih udara u 24 sata nakon pomicanja kazaljki na satu unazad.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti