Petodnevni jelovnik Lepe Brene: Tajna figure pješčanog sata u sedmoj deceniji

Piše: I. H.

Za savršen izgled, besprijekoran ten i vitku figuru zaslužna je dijeta Lepe Brene kojoj se pjevačica rado vraća čim vidi da je dobila koji kilogram viška.

Kao i svaka žena nakon dva porođaja, i Brena se susrela s viškom kilograma. Iako je poznata kao veoma disciplinovana, folk diva voli da se opusti u gastronomskim specijalitetima te nikako nije mogla da dođe do željene kilaže, sve dok nije našla dijetu koja joj odgovara.

Plan ishrane kojeg se godinama pridržava je napravljen za pet dana. Tokom vikenda može malo da se opusti i kombinuje nešto iz prethodnih pet dana.

Njen jelovnik sadrži tri obroka dnevno, a napravljen je za pet dana u sedmici, jer vikendom dozvoljava malo opuštanja i kombinovanja jela sa sedmičnog menija. Evo kako on izgleda.

 

 

DAN 1

 

Doručak: kajgana sa paprikom i gljivama

Potrebno je: 2 jaja, ½ šolje gljiva, ½ šolje paprike, 20 g rendanog sira, 1,5 supena kašika maslinovog ulja, 50 g mladog sira, so i biber po ukusu.

Priprema: stavite sastojke u posudu, dobro promiješajte, zagrijte maslinovo ulje u tavi i sipajte sastojke. Lagano pržite.

 

Ručak: tanjir supe od povrća, 200 g grilovanog mesa, svježa salata od povrća po izboru.

 

Večera: tuna salata sa susamom.

Potrebno je: 2 šolje kupusa, mladi luk, 10 rotkvica, ½ konzerve tunjevine.

Dresing: 1 kašika ulja, 1 kašika sirćeta / limunovog soka, 1 kašika pečenog susama, 1 šolja jogurta.

Prirema: isjeckajte sastojke i dobro promiješajte. Prelijte dresingom.

 

DAN 2

 

Doručak: salata i 2 kuhana jajeta.

Za salatu je potrebno: 1 šolja kupusa, ½ šolje mrkve, ½ šolje cvekle, 1 supena kašika ulja.

Priprema salate: nakon što promiješate sastojke, prelijte ih uljem.

 

Ručak: tanjir supe od povrća, 200 g grilovane ribe, svježa salata od povrća, po izboru.

 

Večera: salata.

Potrebno je: 1 mrkva, 1 krastavac, 1 šolja crvenog kupusa, ½ praziluka, 1 šolja zelene salate, rukole, mladog špinata, 1,5 kašika ulja, ½ kašike limunovog soka, 150 g grilovane piletine/ konzerva tunjevine, šolja jogurta.

Priprema: nakon što sastojke isječete do željene debljine, izmiksajte ih i uživajte u zdravom zalogaju.

 

 

DAN 3

 

Doručak: omlet sa brokulama i sirom.

Potrebno je: 2 jaja, ¾ šolja (70 g) brokula, 2 supene kašike izrendanog sira, 1 kašikica maslinovog ulja, so, biber, 1 šolja jogurta.

Priprema: propržite komadiće brokule, pa dodajte umućena začinjena jaja. Lagano pržite i dodajte ostale sastojke.

 

Ručak: tanjir supe od povrća, 150 g grilovanog bifteka, svježa salata od povrća.

 

Večera: mediteranska salata od tunjevine.

Potrebno je: ¼ zelene salate, 100 g paradajza, ¼ crvenog luka, ½ krastavca, ½ zelene paprike, 20 g feta sira, 20 g maslina, ½ kašike origana, ½ konzerve tunjevine u maslinovom ulju, 15 ml sirćeta / limunovog soka, ½ supene kašike ulja, 200 ml jogurta.

Priprema: promješajte tunjevinu, zelenu salatu, paradajz, crveni luk, krastavac i papriku. Dodajte sir, masline i jogurt. Dodatno promešajte, stavite sir, masline i prelijte sirćetom ili limunovim sokom.

 

DAN 4

 

Doručak: omlet i salata.

Potrebno je: 2 jaja, 100 g povrća, 1 kašika ulja, 1 šolja jogurta/kefira, 1,5 šolja isjeckane zelene salate, ½ supene kašike ulja, limunov sok.

Priprema: umutiti jaja, dodati povrće, ulje, zelenu salatu i jogurt/kefir. Začiniti sa ½ supene kašike ulja i limunovim sokom.

 

Ručak: tanjir supe, 200 g grilovanog bijelog mesa, svježa salata od povrća.

 

Večera: cezar salata.

Potrebno je: 2 šolje isjeckane zelene salata, ½ šolje izrendane šargarepe, ½ šolje izrendane cvekle, tunjevina (½ konzerve od 160 g), 30 g feta sira, 1 kašikica maslinovog ulja, limun umjesto sirćeta, himalajska so, šolja jogurta.

Priprema: dodajte u posudu sastojak po sastojak. Začinite uljem i limunom.

 

 

Dan 5

 

Doručak: mafini sa paprikom, gljivama i jajima.

Potrebno je: 2 jaja, ½ šolje gljiva, ¼ šolje crvenog kupusa, 20 g izrendanog sira, 1 supena kašika jogurta, 1,5 supena kašika maslinovog ulja, so, biber po ukusu, 50 g mladog sira.

Priprema: zagrijte rernu na 180°C pa podmažite kalup za pečenje mafina sa ½ kašike maslinovog ulja. Prodinstajte sitno isjeckano povrće na ½ kašike maslinovog ulja na srednjoj temperaturi dok ne omekša, začinite sa soli i biberom.

U posebnoj posudi umutite jaja, jogurt, so i biber. Napunite modlu tako da se svaka pregrada prvo popuni povrćem do pola, pa prelijte mješavinom s jajima. Na kraju dodajte narendan sir i pecite 20 minuta ili dok mafini ne dobiju zlatnosmeđu boju.

 

Ručak: tanjir supe od povrća, 200 g grilovane ribe, svježa salata od povrća.

 

Večera: vitaminska salata sa kockicama mesa.

Pročitajte još