Šta je Dukan dijeta, koja je opsesija slavnih: Kate Middleton živi na njoj, J Lo je transformirala nakon rođenja blizanaca

Piše: L. K. P.

 

Dukan dijeta jedna je od najpopularnijih proteklih godina, a ni poznate ličnosti joj nisu odoljele, pa mnoge poznate dame tvrde da je takav način ishrane zaslužan za njihov atraktivan izgled.

Poznato je da ovaj režim ishrane omiljeni brazilskoj manekenki Gisele Bündchen kada želi da smrša, kao i da joj je dugo bila odana Jennifer Lopez, koja je navodno uz Dukan dijetu smršala nakon rođenja blizanaca Maxa i Emme, a obje ih je namamio isti slogan – “Jedite šta želite i trajno smršajte”.

Najpoznatija obožavateljica Dukan dijete svakako je princeza od Welsa Kate Middleton, koja, tvrde upućeni, uz nju održava istu tjelesnu težinu već godinama, uprkos tome što je na svijet donijela troje djece. Navodno je Kate velika ljubiteljka ovsenih pahuljica za doručak, koje su veoma važne u Dukanovoj dijeti.

Šta je Dukan dijeta?

Ovaj način ishrane osmislio je francuski nutricionista doktor Pjer Dukan tokom 70-ih godina prošlog vijeka, a uglavnom se navodi da je u pitanju režim za “brz i trajan gubitak kilograma bez gladovanja”.

Koja su pravila Dukan dijete?

Dijeta Pjera Dukana sastoji se od četiri programa ishrane koji se drže jedan za drugim i u potpunosti se razlikuju.

Na samom početku se mršavi naglo, a potom slijede režimi ishrane koji sprječavaju da se izgubljeni kilogrami vrate. U pitanju je visokoproteinska ishrana s malo ugljikohidrata, u kojoj se preporučuje povećan unos tečnosti i bilo kakva fizička aktivnost, u trajanju od makar 20 minuta dnevno.

 

4 faze Dukanove dijete

 

  1. faza ― faza napada (1-7 dana)

 

Dijetu započinjete konzumiranjem neograničenih nemasnih proteina i jedne i po kašike ovsenih pahuljica dnevno.

 

Jedu se proteini životiljskog i biljnog porijekla, uključujući meso, ribu, mlijeko i mlječne proizvode, jaja, iznutrice, ovsene pahuljice…

 

  1. faza ― faza plovidbe (1-12 mjeseci)

 

Proteinima se dodaje povrće, a preporučuje se da se nemasni proteini jednog dana zamjene posnim proteinima, a drugog povrćem bez skroba, kao i da se svakog dana jedu po dvije kašike ovsenih pahuljica.

Ona traje duže od prve faze, nastavlja sagorijevanje masti i dovodi do željene težine.

Jede se sve što je dozvoljeno u prvoj fazi, s tim što se uvodi određena vrsta povrća (sirovog i kuhanog) bez ograničenja u količini i vremenu konzumiranja. To su paradajz, krastavci, rotkve, špinat, luk, mahunarke, gljive, zelje, mrkva, celer, patlidžan, blitva, sve vrste zelenih salata, tikvice… Zabranjeni su krompir, kukuruz, grašak, bob, grah i leća.

 

  1. faza ― faza konsolidacije (5 dana za svakih 500 g izgubljenih u fazama 1 i 2)

Neograničeno se jedu nemasni proteini i povrće, malo ugljikohidrata i masti, s tim što se nemasni proteini jedu samo jedan dan sedmično, a 2,5 kašike ovsenih pahuljica svaki dan.

 

Ovo je tranzicija ka konačno stabilizaciji tjelesne težine, nakon što je cilj već postignut, ali se nastavlja s režimom da se kilogrami ne bi vratili.

Namirnicama koje se već jedu dodaju se voće, nagradni obroci i jedan čisto proteinski dan, kao i dvije porcije skrobnih proizvoda sedmično, uključujući tjesteninu, rižu, leću, krompir).

 

  1. faza ― faza stabilizacije (neograničeno)

 

I dalje je samo jedan dan u sedmici čisto proteinski, a prate se smjernice iz faze konsolidacije, uz nešto opuštenije pridržavanje pravila sve dok je težina stabilna. Ovsene pahuljice se povećavaju na 3 kašike dnevno.

 

Osoba koja se pridržava dijete do ove faze već je usvojila zdrave navike i preporučuje joj se svakodnevno konzumiranje tri supene kašike zobenih mekinja, koje smanjuju apetit i produžavaju osjećaj sitosti.

Sve četiri faze su jednako važne i nijedna ne smije da se preskoči.

Naglasak Dukan dijete na obroke s visokim sadržajem proteina i malo ugljikohidrata može doprinjeti njenoj efikasnosti jer istraživanja pokazuju da su takvi obrasci korisni za kratkoročni gubitak težine.

Međutim, Dukanova ishrana se razlikuje od drugih sličnih dijeta u kojima se naglašava potreba za proteinima jer ima i vrlo malo masti i ugljikohidrata, pa s njom treba biti vrlo oprezan i ni slučajno se ne upuštati u takav sistem mršavljenja bez konsultacije s ljekarom. Naravno, ni slučajno ne unosite samo 1.000 kalorija dnevno jer ishrana na taj način neće biti ni uravnotežena ni raznovrsna, a to su glavni preduslovi za zdravo mršavljenje.

Pročitajte još