Pet razloga za reći “da” jabukovom sirćetu

Piše: L. K. P.

Jabukovo sirće već se stoljećima koristi kao oralni i topički lijek za različite tegobe, od ublažavanja artritisa i poboljšanja probave do uklanjanja bradavica. Iako je do danas malo njegovih beneficija znanstveno potkrijepljeno i istraženo, ostao je univerzalan narodni lijek u koji imamo povjerenje.

Još ga je Hipokrat koristio kao antibiotik, stari su Egipćani njime konzervirali hranu, Rimske vojskovođe pile su ga za snagu, a navodno su se bačve jabukovog sirćeta nalazile na brodu Cristofora Columba za liječenje skorbuta.

U novije vrijeme, modrnizirao ga je kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća američki porodični liječnik DeForest Clinton Jarvis koji je bio uvjeren da jabukovo sirće u kombinaciji s medom i vodom pospješuje zdravlje u svakom pogledu, kao što je i napisao u svojoj knjizi “Folk Medicine: A Vermont Doctor’s Guide to Good Health”.

Nutricionistički gledano, jabukovo sirće je prava riznica blaga. Naučnici su pronašli više od 90 korisnih sastojaka uključujući enzime, antioksidanse (A, B, C i E), minerale (kalij, natrij, magnezij, kalcij i dr.), elemente u tragovima i najvažniji od svih – pektin. Zahvaljujući tom jedinstvenom sastavu, napitak od jabukovog sirćeta i vode donosi sljedeće beneficije.

5 razloga zašto konzumirati jabukovo sirće

Pomaže regulirati razinu glukoze u krvi

Jabukovo sirće može pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi, a neke studije podupiru njegov pozitivan učinak u kontroli glikemije. Vjeruje se da sirćetna kiselina usporava razgradnju ugljikohidrata, čime se smanjuje brzina kojom šećeri ulaze u krvotok, što pomaže u održavanju dosljednije razine glukoze u krvi. Također, jabukovo sirće može poboljšati osjetljivost na inzulin, koji ima ključnu ulogu u sposobnosti tijela u iskorištavanju glukoze za energiju.

 

Poboljšava probavu i imunitet

Jabukovo sirće – ali samo ono nepasterizirano – sadrži probiotike, korisne bakterija koje doprinose zdravom crijevnom mikrobiomu. A dobro je poznato da probiotici podupiru probavu i poboljšavaju imunitet.

 

Može pomoći u skidanju kilograma

Često se navodi kao prirodno sredstvo za mršavljenje. Teza koja leži iza te tvrdenje je da neka istraživanja navode da može smanjiti apetit. Međutim, hoćete li uz jabukovo sirće uspjeti skinuti kilograme viška isključivo ovisi o vašem stilu života, odnosno prehrani i tjelovježbi.

 

Može vas sačuvati od mikroba

Može imati antimikrobna i protugljivična svojstva ako se redovito konzumira kvalitetni napitak. Njegovo djelovanje protiv bakterija i gljivica može zahvaliti visokom sadržaju fenola. Ipak, nisu sva istraživanja pokazala da je, primjerice, učinkovit protiv virusa gripe.

 

Potpomaže srčano zdravlje

Na srčano zdravlje utječe dosta faktora, uključujući neke koji su izvan vaše kontrole (poput vaše porodične povijesti), ali kad je riječ o prehrani, uključivanje jabukovog sirćeta u vaš jelovnik može značajno smanjiti razinu ukupnog holesterola (LDL i HDL) što je svakako pozitivno za zdravlje srca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti