Uskladite ishranu s godinama starosti: Šta jesti u dvadesetim, tridesetim…

Piše: L. K. P.

Jeste li primjetili da vam se apetit mijenja kako godine prolaze? To je sasvim normalna pojava i ishranu bi zapravo trebalo uskladiti s godinama.

Dvadesete

Zbog rasta kostiju, koji se nastavlja i u dvadesetima, preporučuju se mlječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez griže savjesti mogu da uživaju u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebalo da izbjegavaju alkohol jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju.

Fokus bi trebalo da bude na raznovrsnoj ishrani sa naglaskom na namirnicama bogatim vitaminima B kompleksa. Dakle, treba pojačati unos mesa, ribe, mlječnih proizvoda i jaja.

Tridesete

Ječam, zob i integralna riža imaju niz prednosti za ljude u tridesetima. Kao prvo, u tim godinama plodnost je u fokusu, pa bi žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo da povećaju unos folata. Dobri izvori folata uključuju tamno lisnato povrće i žitarice.

Mnogi ljudi u tridesetim godinama odjednom dožive da im crijeva ne vole određenu hranu, pa zdravlje crijeva postaje važnije. Zato bi trebalo da se usredsrede na hranu bogatu vlaknima.

Četrdesete

Ovo razdoblje predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su potrebni antioksidansi kako bi se zaštitili koža i tijelo. Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije jer ta boja znači i veću količinu antioksidanasa, kojih ima u špinatu, krompiru, brokoliju, kuhanom paradajzu.

Pedesete

U ovom razdoblju trebalo bi se fokusirati na kontrolu tjelesne težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle, možda je vrijeme da zasićene masti zamjenite nezasićenima.

Šezdesete

U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Ishranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbjegavajte mesne prerađevine.

Pročitajte još