Na ove stvari trebate paziti kada vježbate zimi

Piše: L. K. P.

Stručnjaci ističu kako je vježbanje zimi čak i važnije, pogotovo što tokom hladnih mjeseci jedemo kaloričniju hranu.

Kada nam je hladno tijelo želi toplotu, pa zato i vapimo za toplom hranom i kaloričnim vrućim napicima. Sve to obično donosi dodatne kalorije. Kako biste ih držali pod kontrolom nastavite sa režimom vježbanja, ali ne zalijećite se.

Važno je imati nekoliko stvari na umu kada je vežbanje zimi u pitanju.

Hidratacija

Iako vam nije vruće i ne osjećate žeđ, vodu trebate piti. Ponekad nismo ni svjesni da smo žedni i da nam je voda potrebna. To se posebno događa zimi. Zato se pobrinite da unosite dovoljno tečnosti. Neka vam i dalje smijernica bude osam čaša vode dnevno.

Zagrijavanje

To je vrlo važan dio svakog programa vježbanja. To što su hladni dani tu, ne znači da zagrijavanje trebate preskočiti. U ovom periodu mišići su, zbog hladnoće, zgrčeniji, pa su i podložniji istegnućima i povredama. Zagrijavajte se čak i nekoliko minuta duže nego inače kako biste izbjegli povrede, posebno ako trčite.

Odjeća i zaštita

Vježbate i vruće vam je, pa smatrate da vam puno odjeće i nije potrebno? Ne razmišljate baš ispravno. Nije, naravno, potrebno navlačiti na sebe teške zimske jakne, ali slojevito oblačenje i kvalitetna zimska sportska odjeća zaista su važni. Tijelo se znoji i dok smo aktivni dobro nam je, ali čim stanemo tijelo se brzo hladi i ako vježbate na otvorenom brzo će vam postati veoma hladno. Nabavite dobre zimske potkošulje i drugu odjeću koja ide uz tijelo i obucite se slojevito (primjera radi preko vunenog džempera navucite vodootpornu i prozračnu jaknu), ali ne zatrpavajte se pretjerano.

Obavezno zaštite ruke, glavu i zglobove

Ne izlazite bez rukavica, lagane, ali tople kape (ili trake), a nabavite i dobre grijače za noge. Važno je zaštititi i kožu, jer UVA i UVB zraci djeluju i zimi, pa nanesite i odgovarajuću kremu za sunčanje.

Plan i rutina

Važno je da poslije vježbanja, kada se ušuškate u toplom domu, ne unosite kaloričnu hranu. Poslije vježbanja tijelu su potrebni ugljikohidrati i proteini. Popijte zdravi proteinski napitak i unesite putem zdrave hrane ugljikohidrate (primjera radi, pahuljice, suhe šljive, kuhanu rižu, grašak, krompir, grožđice, bananu).

Pročitajte još