Ova fina namirnica je broj jedan ako želite skinuti salo na trbuhu

Piše: L. K. P.

Najbolji međuobrok za skidanje sala s trbuha je zdjelica grčkog jogurta sa svježim bobičastim voćem.

Važno je napomenuti da iako grčki jogurt s bobičastim voćem može biti koristan međuobrok za mršavljenje zbog sadržaja proteina, vlakana i hranjivih tvari, on je samo jedna komponenta uravnotežene prehrane. Za održivi gubitak težine, bitno je usredotočiti se na sveukupne obrasce prehrane, kontrolu porcija, redovitu tjelesnu aktivnost i druge čimbenike načina života.

Grčki jogurt, osim što je ukusan i kremast, predstavlja jednu od najomiljenijih namirnica među ljubiteljima zdrave prehrane diljem svijeta. Njegova popularnost nije slučajna jer grčki jogurt nudi niz zdravstvenih dobrobiti koje ga čine neizostavnim dijelom uravnotežene prehrane. Ovaj mliječni proizvod ističe se po visokom udjelu proteina, niskom udjelu šećera, bogatstvu kalcija i prisutnosti probiotika, što ga čini izvrsnim izborom za poticanje zdravlja i dobrobiti organizma.

 

Dobrobiti grčkog jogurta

Bogatstvo proteinima

Grčki jogurt izuzetno je bogat proteinima, što ga čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane, kao i za ljude koji žele povećati unos proteina u svojoj prehrani. Proteini su važni za izgradnju mišića, održavanje zdrave težine i općenito zdravlje organizma.

Niski sadržaj šećera

Grčki jogurt obično ima niži udio šećera u usporedbi s drugim jogurtima, posebno onima s dodanim voćem ili okusima. To ga čini dobrom opcijom za one koji paze na unos šećera u prehrani.

Dobar izvor kalcija

Kao i ostali mliječni proizvodi, grčki jogurt je dobar izvor kalcija, minerala koji je važan za zdravlje kostiju i zuba.

Probiotici

Grčki jogurt može sadržavati probiotike, korisne bakterije koje promiču zdravlje probavnog sustava. Probiotici mogu pomoći u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore i smanjenju rizika od određenih probavnih problema.

Višenamjenska namirnica

Grčki jogurt možete koristiti na različite načine u prehrani. Evo nekoliko primjera: Možete ga jesti samostalno, kao zdravu i hranjivu užinu. Dodajte ga u voćne smoothieje za dodatni protein i kremastu teksturu. Koristite ga kao zamjenu za majonezu ili vrhnje u umacima i preljevima za salatu kako biste smanjili unos masti, ali i kombinirati s voćem, medom i orašastim plodovima za ukusan desert. Dodajte ga u juhe ili umake kako biste im dali kremastu teksturu i dodali hranjivu vrijednost.

Grčki jogurt i bobičasto voće

Prepun je proteina – grčki jogurt nudi puno više proteina od običnog jogurta. Poznato je da su proteini zasitniji od ugljikohidrata ili masti, što znači da vam mogu pomoći da se osjećate siti dulje vrijeme. To potencijalno može dovesti do smanjenog unosa kalorija tijekom dana, što pomaže u mršavljenju.

Uz to, kombinacija grčkog jogurta s bobičastim voćem dodaje vlakna u međuobrok, što dodatno doprinosi sitosti.

Ima nizak broj kalorija – u usporedbi s drugim grickalicama, grčki jogurt s bobičastim voćem ima niži broj kalorija. To znači da možete pojesti zadovoljavajuću porciju bez unosa prekomjernih kalorija, što je korisno za mršavljenje.

Osigurava probiotike koji su izvrsni za održavanje zdravog crijevnog mikrobioma i pomažu u probavi. Neke studije sugeriraju da bi uravnotežen crijevni mikrobiom mogao biti povezan s regulacijom težine i smanjenim rizikom od pretilosti. Međutim, potrebno je više istraživanja u ovom području kako bi se u potpunosti razumjeli uključeni mehanizmi.

Pročitajte još