Šest anti-age namirnica koje usporavaju starenje

Piše: L. K. P.

Starenje je prirodan proces i nešto čega se ne trebate bojati, ali kako starite, razumljivo je kako želite pronaći zdrave načine da izgledate i osjećate se što bolje svake godine.

To je sve s ciljem da biste imali energije i samopouzdanja za uživanje u svakodnevnom životu. Stvari poput vježbanja, pijenja puno vode i hranjive, uravnotežene prehrane načini su na koje si možete pomoći. Kad je riječ o prehrani, hrana može utjecati na to kako se osjećate iznutra i kako izgledate izvana. Na primjer, istraživanje dokazuje da prehrana može igrati važnu ulogu u zdravlju srca i mozga te u riziku od bolesti povezanih sa starenje.

Anti-age namirnice: Namirnice koje usporavaju starenje

Bobičasto voće

“Bobičasto voće bogato je antioksidansima kao što su antocijanini i vitamin C, koji se bore protiv oksidativnog stresa i upale u tijelu”, kaže stručnjakinja Mary Saba.

Konzumacija hrane bogate antioksidansima poput bobičastog voća pomaže u zaštiti vaše kože od preranog starenja i poboljšava njezino cjelokupno zdravlje. Borovnice su posebno prepune antioksidansa antocijanina, koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, a ti spojevi mogu pridonijeti poboljšanoj elastičnosti kože, smanjujući pojavu bora i istovremeno djelovati na mladenački ten.

Još jedna nevjerojatna korist od jedenja bobičastog voća kako starite jest da ono podržava kognitivnu funkciju i može smanjiti rizik od kognitivnog pada povezanog sa starenjem.

Orašasti plodovi

Grickanje orašastih plodova i sjemenki izuzetno je dobro! Antioksidansi koji se nalaze u orašastim plodovima i sjemenkama bore se protiv slobodnih radikala, sprječavaju starenje kože i smanjuju rizik od kroničnih bolesti povezanih sa starenjem.

Također, bademi su dobar izvor vitamina E, antioksidansa koji štiti kožu od oksidativnog oštećenja i može pomoći u održavanju elastičnosti i hidratacije kože, potencijalno smanjujući znakove starenja.

Zatim tu su orasi – također sadrže omega-3 masne kiseline, a sjemenke poput lanenih sjemenki su neki od najbogatijih izvora biljnih omega-3 masnih kiselina. Konzumacija ovih zdravih masnoća može pridonijeti sporijem starenju – kako unutrašnjem tako i vanjskom.

Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće kao što su špinat, kelj i blitva su “elektrane hranjivih tvari” i daju vitamine A, C i K, te minerale poput željeza i kalcija. Isto tako, ove hranjive tvari mogu promicati zdravlje kože, pomoći u proizvodnji kolagena i zaštititi od oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem.

Paradajz

Paradajz je bogat određenim spojem zvanim likopen, koji im daje prekrasnu crvenu boju. Likopen ima antioksidativna svojstva i poznato je da štiti kožu od oštećenja od sunca i smanjuje znakove starenja, što znači da paradajz može igrati ulogu u tome da izgledate i osjećate se mlađe kako starite.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži polifenole – osobito epigalokatehin galat (EGCG) – sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ovi spojevi pomažu poboljšati elastičnost kože i štite od štetnih učinaka UV zračenja, smanjujući znakove starenja kože. Ne samo da zeleni čaj može pomoći u mladom izgledu već istraživanje pokazuje da je njegov glavni polifenol – EGCG – povezan sa sporijim starenjem i čak produljenjem životnog vijeka. Kako biste izgledali i osjećali se mlađe ove godine, pokušajte dodati šalicu zelenog čaja u svoju dnevnu rutinu.

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E i zbog toga može pomoći u zaštiti kože od UV oštećenja i održavanju njezinog mladolikog izgleda. Ne samo da je bogat vitaminom E već je avokado bogat i zdravim mastima, koje mogu hidrirati i nahraniti kožu. Također, avokado može pomoći u održavanju zdravog srca kako starite smanjivanjem razine lošeg kolesterola.

Pročitajte još