Deset namirnica koje će vam pomoći da mirišete ljepše

Piše: I. H.

Muči li vas vaš ili pak tuđi tjelesni miris? Vjerujte nam, niste jedini. Mnogi pate od tog neugodnog problema. On može biti posljedica hormonalnih promjena u tijelu, prekomjernog znojenja, nezdrave prehrane, genetike, ali naravno i loše higijene.

 

Kada se sami “nanjušite” ili postanete svjesni svoga mirisa, vaše samopouzdanje može biti ugroženo. Iako su dezodoransi i parfemi dostupni za kontrolu tjelesnog mirisa, oni ne liječe uzrok. U mnogim se slučajevima problem može jednostavno riješiti promjenom prehrane.

Postoje mnoge namirnice koje će vam pomoći da ljepše mirišete, a mnoge od njih su učinkovite i u borbi protiv lošeg zadaha. Donosimo vam popis deset prvakinja među namirnicama u ovoj kategoriji.

 

 

Voda umjesto piva

 

Pitka voda pomaže tijelu da se oslobodi toksina koji uzrokuju loš miris. Iako pivo može izgledati kao dobar način da se opustite, može pogoršati vaš miris zbog alkohola koji će isparavati iz vaših pora.

 

Jogurt umjesto mlijeka

 

Aktivna kultura prisutna u jogurtu smanjuje količinu komponenata koje uzrokuju loš miris. Pored toga, vitamin D pomaže u borbi protiv bakterija u ustima, čime se smanjuje loš dah. S druge strane, mlijeko sadrži holin koji može izazvati loš miris.

 

Limunov sok umjesto vina

 

Iako mnogi uživaju u čaši vina, sljedećeg dana možete mirisati na alkohol. Bolje je piti vodu sa limunom umjesto vina. Limun pomaže detoksikaciju vašeg organizma, dok vas voda oslobađa od toksina.

 

Narandža umjesto bundeve

 

Citrusi imaju divan miris i lako se apsorbuju. Pa, oni su odličan način da poboljšate svoj miris tijela. Bundeva također sadrži holin koji uzrokuje loš miris.

 

Čaj umjesto kafe

 

Biljni čajevi su odličan izvor antioksidanata. Što manje toksina u tijelu, bolje ćete mirisati. Kafa ili bilo koji napitak sa kofeinom može izazvati jači miris tijela.

 

Jabuka umjesto karfiola

Jabuke su odlične za loš zadah. Karfiol s druge strane, sadrži holin koji može izazvati loš miris.

 

Cimet umjesto luka

 

Cimet ne samo da poboljšava ukus hrane, već i daje svjež i prijatan miris tijelu. Luk sadrži organski sumpor koji se eliminiše kroz pore, čime uzrokuje loš miris.

 

Celer umjesto šparoga

Celer pomaže tijelu da proizvede feromone, što će vas učiniti privlačnijim za suprotni pol. Kiselina u šparogama se pretvara u sumpor koji pogoršava miris vašeg tijela.

 

Bijela riba umjesto crvenog mesa

 

Uzdržavanje od crvenog mesa može imati mnogo koristi. Jedna studija pokazala je da su žene privlačnije muškarcima ukoliko ne jedu često crveno meso, u poređenju sa onima koje su jeli. Konzumiranje ribe ne uzrokuje loš miris poput mesa. Dakle, ako imate sastanak, bolje da jedete ribu umjesto crvenog mesa.

 

Sjeme piskavice umjesto sjemena bundeve

 

 

Sjeme piskavice poboljšava zdravlje digestivnog sistema i pomaže u uklanjanju otrova. Sjeme bundeve sadrži puno holina i uzrokuje loš miris.

 

Pročitajte još