Šta da gricnete, a da se ne udebljate: Top 5 namirnica za zdravu užinu

Piše: L. K. P.

Kada ste na poslu ili kod kuće i poželite nešto da gricnete, ne morate da odaberete čips, smoki ili štapiće. Postoje mnogo zdravije alternative.

  1. Pečene leblebije

Pečene leblebije možete da ponesete na posao i grickate na pauzi, ili da ih servirate uz omiljeni film. Skuhajte leblebiju sa maslinovim uljem i začinom po želji, a kada se ocijedi ispecite je u rerni. Dobit ćete hrskavu užinu koja je zdravija od industrijskih grickalica.

  1. Hurme

Ako ste ljubitelj slatkiša, a želite da ih izbacite iz ishrane, hurme su dobra zamjena. Pojedite nekoliko komada kada osjetite potrebu za slatkim, a ako želite da dobijete pravu poslasticu, opredijelite se za zdrave pločice od hurmi. Pomiješajte 100 g očišćenih hurmi sa dvije kašike meda, dvije kašike kikiriki putera i šoljom izdrobljenih badema ili drugih orašastih plodova. Pomešajte sve sastojke da se sjedine, pa formirajte pločice, koje kada se stegnu u frižideru možete da nosite sa sobom bilo gdje.

 

  1. Kokice

Može da bude dobar izbor za užinu ili za zanimaciju dok gledate omiljeni film. Porcija kokica, spremljenih na tradicionalan način, u šerpi, sadrži manje od 100 kalorija. Svakako ne treba da pretjerujete sa njima, kao ni sa drugim grickalicama, ali možete da ih spremite kada želite ukusnu užinu.

 

  1. Golica

Golica, koju možete da kupite u prodavnicma zdrave hrane, može da bude dobra opcija kada želite nečim da “zanimate zube”. Sjeme se jede pečeno ili sirovo, a mnogi biraju da ih najprije potope u posoljenu vodu, pa ispeku u rerni na oko 140 stepeni. Tada imaju intenzivan ukus i mogu da budu ukusna užina.

  1. Voćna salata

Ako pravite kratku pauzu od posla ili žlite da odmorite i pogledate seriju, a da usput nešto i gricnete, opredijelite se za voćnu salatu. Birajte sezonsko voće, jer ima bolju aromu, a trudite se i da pronađete organski uzgajane proizvode.

Pročitajte još