Evo koliko bi optimalno trebali sjediti, stajati, vježbati i spavati

Piše: L. K. P.

Grupa stručnjaka istražila je koliko bismo vremena trebali provesti sjedeći, stojeći, vježbajući i spavajući u 24 sata da bismo izvukli maksimum za zdravlje. Orijentirali su se na ljude oboljele od dijabetesa tipa 2.

– Željeli smo saznati više o povezanosti sjedenja, stajanja, tjelesne aktivnosti i spavanja s kardiometaboličkim zdravljem i markerima glikemijske kontrole. Cilj nam je bio identificirati povezanost s optimalnom metaboličkom i glikemijskom kontrolom te utvrditi razlikuju li se oni ovisno o statusu dijabetesa – pojasnili su u svom istraživanju.

U istraživanju je učestvovalo 2.388 učesnika u dobi od 40 do 75 godina, nešto malo više muškaraca od žena. Na sebi su nosili posebne uređaje koji su mjerili sjedenje, stajanje, tjelesnu aktivnost slabijeg i jačeg intenziteta te spavanje. To su povezali s njihovim obimom struka, razinom glukoze u krvi na tašte, glukoze u plazmi…

– Sveukupne analize prilagođene su demografiji, pušenju, unosu hrane i statusu dijabetesa, a interakcija prema statusu dijabetesa ispitivana je zasebno – pojasnili su.

Rezultati istraživanja

– Optimalnom kombinacijom 24-satnog korištenja vremena pokazalo se 6 sati sjedenja, 5 sati i 10 minuta stajanja, 2 sata i 10 minuta lagane tjelesne aktivnosti, 2 sata i 10 minuta umjerene do jače tjelesne aktivnosti i 8 sati i 20 minuta spavanja – zaključili su istraživači.

– Kraće vrijeme sjedenja i više vremena provedenog u stojećem položaju, tjelesna aktivnost i spavanje povezani su s poželjnim kardiometaboličkim zdravljem – dodali su.

Pročitajte još