Ovu namirnicu morate uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik: Čuva srce, potiče probavu i odlična je za regulaciju šećera

Piše: L. K. P.

Crni grah se u svijetu koristi hiljadama godina i spada u vrlo zdrave mahunarke. Ova namirnica odličan je izvor potrebnih hranjivih tvari, a ima nizak udio šećera i masti, zbog čega se svrstava u superhranu. Crni grah se obično ne kuha u rinfuzi kao klasični grah, već se češće dodaje jelima, primjerice, tortiljama ili meksičkim salatama, a može biti i odličan prilog pa bez problema može biti dio svakodnevnog jelovnika.

Ovo je 5 razloga zašto bi crni grah trebali uvrstiti u prehranu.

  1. Bogat nutrijentima

Samo jedna šoljica crnog graha sadrži 15 grama proteina, što ga čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane. Sadrži i 15 grama vlakana. Ovaj grah također je izvor brojnih vitamina i minerala – ima 64% dnevne preporučene doze folata te velike količine bakra, tiamina, mangana, magnezija, željeza i selena.

  1. Pun antioksidansa

Crni grah također je dobar izvor antioksidansa koji pomažu tijelu u borbi protiv oksidativnog stresa i štite od kroničnih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neki oblici raka. Crni grah sadrži značajan broj polifenola – posebno antocijana koji mu daju tamnu boju – i flavonoida koji sprječavaju rak.

  1. Izvrstan za zdravlje srca

Budući da je crni grah pun vlakana i ne sadrži kolesterol, pomaže u održavanju zdravlja srca. Vlakna smanjuju količinu kolesterola u krvi, a vitamini u crnom grahu mogu spriječiti nakupljanje homocisteina koji može oštetiti krvne žile. Kvercetin u crnom grahu također igra ulogu u sprječavanju visokog kolesterola.

  1. Dobar izbor za dijabetičare

Hrana bogata vlaknima dobra je za dijabetičare jer snižava glukozu, a crni grah je takva namirnica. Jedno je istraživanje pokazalo da antocijanini u crnom grahu pomažu kod otpornosti na inzulin i mogu sniziti šećer u krvi. Crni grah je dobar za dijabetičare jer ne uzrokuje skok šećera u krvi.

  1. Štiti zdravlje očiju

Antioksidansi u crnom grahu dobri su za zdravlje očiju jer mogu usporiti razvoj očnih bolesti poput katarakte i zaštititi oči od oštećenja od sunca.

Izvor: sensa.story.hr

Pročitajte još