Djevojčica Lena ima tek devet godina, a pravi pite kao velika

Piše: L. K. P.

Djevojčica Lena (9) postala je poznata kao najmlađa burek-majstorica u Srbiji, a prva je peciva krenula praviti sa samo 5 godina. Pomaže roditeljima u njihovoj pekari Tijana, u mjestu Obrenovac, nedaleko Beograda.

Pite je naučila praviti s osam godina, a danas pravi sve – burek, kiflice, hrenovke u tijestu… Ipak, najviše voli praviti sirnicu.

Njen je otac izjavio kako je sama pokazala interes za kuhanje.

– Lena je sama pokazala interes da nauči ovaj posao. Ja sam tu da joj pomognem, da je naučim da bude prava majstorica i da sve zna raditi ručno – rekao je otac ‘Lovcu na ukuse’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lovacnaukuse

Otac je u tom poslu već 30 godina, to je porodični posao. Djeca uče sve što oni rade te im pomažu u tome.

Pekaru su nazvali prema najstarijem djetetu, Tijani.

Lena je vrlo spretna, nakon što umijesi tijesto, otac ga nareže na manje komade kako bi joj bilo lakše. Zatim mala kuharica sve skupa formira u kugle te nastavlja posao. No ne troši vrijeme previše jer dok joj se tijesto odmara, ona radi kiflice i hrenovke u tijestu.

Sve radi majstorski, ima iskustva te uživa u tome. Zna sve trikove, kako namazati uljem, kako posipati sjemenke te druge načine izrade finih peciva i pita.

Tijesto za pite razvuče te ga vrti u zraku, sposobna je i vidi se da u svemu uživa. Postala je prava kulinarska zvijezda, a sve skupa izgleda super – sočno, hrskavo i zlatno.

Pročitajte još