Sedmica visoke mode u Parizu: Opera kao inspiracija za Chanel, a biseri za Armani reviju

Piše: L. B.
Chanel Haute Couture za jesen 2024/25. je održana u baroknoj zgradi Palais Garnier u Parizu, predstavivši prvu kolekciju koju je izradio atelje, nakon odlaska kreativne direktorke Virginie Viard.Gosti su dobili kutiju sa malim operskim naočarima kao pozivnicu za reviju. Bio je to nagovještaj onoga što je uslijedilo: modnog spektakl na kojem su modeli šetali velelijepnim stepenicama i oko baroknih sala historijske Palais Garnier.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Inspirisan mjestom revije, prvi autfit bio je operski ogrtač sa naboranom kragnom. Uslijedilo je mnoštvo klasičnih Chanel kostima od tvida, od kojih je svaki bio sve blistaviji, kako bi se uklopio u enterijer. Na kostimima su bili našiveni biseri i kristali, kao i dragulji.

Cjelokupna tema odjeće kao umjetničkog oblika i performansa mogla se osjetiti tokom cijele revije. Crni pernati ogrtač bio je prošaran sitnim komadićima zlata. Svaka manekenka nosila je masivnu crnu mašnu na potiljku, dok je Chanel mlada pri završetku nosila bijelu verziju aksesoara. Bilješke o reviji upućuju na performativni element opere, „gdje se sve vrti oko pogleda i izlaganja sebe”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Gosti na reviji bili su jednako glamurozni. Poslije dužeg vremena, vidjeli smo Keiru Knightly, koja se pojavila u nježnobijeloj midi-haljini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ciné Watch (@cine_watch)

Vanessa Paradis je nosila bluzu u formi pelerine, uz pantalone slim kroja.

Naomi Campbell je zahtjevala pažnju u bogato ukrašenom metalik kostimu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by W Magazine (@wmag)

 

Giorgio Armani Privé Haute Couture za jesen 2024/25.

Druga velika revija koja je jučer održana na Sedmici visoke mode u Parizu bila je Giorgio Armani Privé. Biseri su bili lajtomotiv kolekcije – pojavivši se na šeširima, dugačkim haljinama i blejzerima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Giorgio Armani (@giorgioarmani)

„Osjećajući široko rasprostranjenu potrebu za spokojem i stalno tražeći smirenost i intimnost, Giorgio Armani ove sezone gradi cijelu kolekciju prateći narativ sa biserima“, navodi se u bilješkama revije.

Ukupno 89 autfita (koji odgovaraju Armanijevim godinama) ispitivalo je povezanost bisera sa mjesecom, vodom, mudrošću, čistoćom i ljubavlju. Paleta boja je zasnovana na ljepoti neutralnih klasika, naglašavajući crnu, zlatnu i tamnocrvenu, dok je fokus stavljen na ukrase.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Giorgio Armani (@giorgioarmani)

Cate Blanchett je bila apsolutna zvijezda na ovoj reviji – izgledala je besprijekorno u kombinezonu sa skulptularnim detaljem na struku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harper’s BAZAAR (@harpersbazaarus)

Reviji je prisustvovala i Eva Green, u haljini optočenoj tirkiznim kristalima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madame Figaro Paris (@madamefigarofr)

Pročitajte još