Glumica koja ima multiplu sklerozu otkrila kako i njena kćerka ima tešku dijagnozu

Piše: L. K. P.

Glumica Christina Applegate koja otvoreno govori o životu s multiplom sklerozom otkrila je kako je njenoj kćerki Sadie (13) dijagnosticiran POTS odnosno sindrom posturalne ortostatske tahikardije.

– Nemam pojma šta je to zapravo, ali ima veze s autonomnim živčanim sustavom i utječe na moje srce. Kad ustanem, dobijem jako, jako vrtoglavicu, noge mi stvarno slabe i osjećam se kao da ću se onesvijestiti – objasnila je Sadie u podcastu njene majke ‘MeSsy’.

Istakla je i kako sada potpuno razumije majčinu borbu s teškom dijagnozom.

POTS odnosno sindrom posturalne ortostatske tahikardije je kronični poremećaj koji utječe na autonomni živčani sustav i cirkulaciju krvi. Osobe s POTS-om doživjet će brži porast otkucaja srca kada ustanu nakon sjedenja ili ležanja, a mogu osjetiti i ošamućenost, umor, glavobolju, zamagljen vid, drhtanje, mučninu pa čak i nesvjesticu.

– Mrzim to zbog tebe, draga moja. Stvarno mrzim to zbog tebe – rekla je Applegate i dodala:

– Tužna sam. Ali, volim te i znam da ćeš biti dobro. A ja sam tu za tebe i vjerujem ti. I hvala ti što si ovo iznijela na vidjelo i osvijestila druge.

Sadie se prisjetila da je napuštala nastavu u šestom razredu i posjećivala medicinsku sestru ‘više puta dnevno’ jer se ‘uvijek osjećala kao da će se onesvijestiti’. Dodala je i kako su mnogi u razredu komentirali da to čini kako bi ‘izašla s nastave’ i da se vjerojatno radi samo o tjeskobi te da se vrati u razred.

– To što nisu poduzeli ništa po tom pitanju definitivno me povrijedilo fizički i emocionalno. Zato što sam samo rekla: ‘Ovo je nepristojno i muka mi je, a vi mi govorite da idem na tjelesni i trčim krugove oko nogometnog igrališta. Jednostavno ne mogu – objasnila je 13-godišnjakinja.

Applegate, kojoj je multipla skleroza dijagnosticirana 2021. godine, kazala je kako je odbacivala simptome svoje kćerke  jer nije znala za bolest.

– Nosila je višeslojnu odjeću i na dane kada je 32 stupnja te mrzi tjelesni. Ispričavala sam se školi jer kao nije veliki obožavatelj tjelesne kulture – objasnila je Christina.

– Samo to nisam vidjela kod kuće, dušo. Kod kuće ti je bilo dobro. Ali to je poput nas – rekla je Applegate.

– Izlazimo u svijet, a stresovi i tjeskoba svijeta donose naše simptome mnogo gore nego što bi bili da smo u sigurnosti vlastitih domova – zaključila je slavna glumica.

Pročitajte još