Ideja za ručak: Starinsko jelo od povrća koje je gotovo za samo nekoliko minuta

Piše: L. K. P.

Sataraš je lagani povrtni prilog za koji vam treba osnovno povrće i par začina. Najpopularnije je na području Balkana, a sigurno ga se sjećate iz djetinjstva. Isprobajte ovo jelo koje mirisom i okusom vraća u dane djetinjstva.

Sastojci:

5 paprika

4 paradajza

2 tikvice

1 luk

ulje

200 ml vode

so i biber

Priprema:

Tikvice prvo očistite pa ih narežite na kolutove, malo posolite i ostavite da se ocijede. Luk sitno nasjeckajte, pa ga dinstajte dok ne omekša. Paradajz i papriku narežite na kockice, pa dodajte u tavu s lukom. Začinite po želji i sve prijajte dok povrće ne omekša i ne ispari višak tekućine. Po potrebi dodajte još začina po ukusu. Po želji po vrhu pospite sitno nasjeckani peršinom i sataraš poslužite dok je topao.

Pročitajte još