Ženama se prava u Evropi i dalje uskraćuju

Piše: Redakcija

Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Nils Muižnieks, u utorak je, u susret međunarodnom danu ljudskih prava, objavio izvještaj o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena, ističući kako je u Evropi potreban napredak na ovom polju, saopćeno je iz Ureda komesara za ljudska prava Vijeća Evrope.

– Spolno i reproduktivno zdravlje i prava žena su ljudska prava. Nažalost, ženama u Evropi se ova prava i dalje uskraćuju i ograničavaju zbog zakona, politika i praksi koje u konačnici odražavaju ustaljene spolne stereotipe i nejednakosti. Države moraju priznati i rješavati kršenja tih prava i odlučno se posvetiti unaprjeđivanju spolne jednakosti u ovoj važnoj sferi života – rekao je komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks, objavljujući izvještaj o ovoj temi.

U ovom dokumentu je dat pregled obaveza država po međunarodnim i evropskim standardima za ljudska prava na polju ženskog spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

U njemu su navedeni primjeri nedostataka koje evropske države moraju riješiti, posebno u pogledu života, zdravlja, privatnosti, nediskriminacije, te prava na život bez torture i lošeg postupanja, s posebnim naglaskom na sveobuhvatnu seksualnu edukaciju, modernu kontracepciju, sigurnu i legalnu zdravstvenu njegu povezanu s pobačajem i kvalitetnu zdravstvenu njegu majki.

Komesar je iznio 40 preporuka čiji je cilj pomoći evropskim državama da riješe hitnu potrebu obnavljanja političke posvećenosti ženskim pravima i zaštite od retrogradnih mjera koje potkopavaju žensko spolno i reproduktivno zdravlje i prava, potrebu osnivanja zdravstvenih sistema koji podupiru i promoviraju žensko spolno i reproduktivno zdravlje i prava, osiguranja pružanja sveobuhvatne seksualne edukacije, garancije pristupačnosti i dostupnosti moderne kontracepcije, osiguranja svim ženama pristup sigurnoj i legalnoj njezi u vezi s pobačajem, osiguranja da odbijanje pružanja njege zdravstvenih radnika na temelju savjesti ili religije ne ugrožava ženin pravovremen pristup spolnoj i reproduktivnoj zdravstvenoj njezi, poštivanja i zaštite ženinih ljudskih prava tokom porođaja i garancije svim ženama pristup kvalitetnoj zdravstvenoj njezi za majke, eliminacije diskriminacije u zakonima, politikama i praksama, te potrebu garancije jednakosti svih žena u uživanju spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

– Spolna i reproduktivna prava štite neke od najznačajnijih i intimnijih aspekata naših života. Osiguranje ovih prava za žene je vitalna komponenta napora za postizanjem ženskih prava i spolne jednakosti. S obzirom na ponovni procvat trendova koji pokušavaju poništiti zaštite u ovom polju, mi moramo osigurati da ćemo ostati posvećeni ovim pravima, koja su stečena tek nakon duge borbe. Države imaju dužnost da pruže svim ženama pristupačnu, dostupnu i kvalitetnu spolnu i reproduktivnu zdravstvenu njegu i usluge – rekao je komesar Muižnieks.

(FENA) M.B.

Pročitajte još