Interijer: Tapete na plafonu

Piše: Redakcija

 

Sljedeći put kada budete pregledali kataloge i razmišljali kako bi se tapete ukopile u vaš dom, razmislite kako bi one izgledale na plafonu. Iskoristite sav potencijal plafona, napravite kontrast bijelim zidovima, pomiješajte i slažite različite uzorke, otkrijte moć plave i zelene boje u dnevnom boravku i kuhinji, i dobit ćete potpuno novi dom, bez nogo uloženih sredstava. Osim trendovskog i estetskog aspekta, dizajnersko rješenje plafonske završne obrade s tapetama ima i svoje druge prednosti. Prvo, tapetama ćete sakriti sve nedostatke na plafonu, ukoliko ih ima, naravno. Prvenstveno, mislimo na žute mrlje koje ostaju na plafonu nakon poplave, neravnine, pukotina. Ispravljanje takvih nedostataka je prilično skupo, dok remont plafona podrazumijeva ogromnu količinu građevinskih ostataka i prašine.
Ako se odlučite ukrasiti plafon tapetama, to možete učiniti sami, bez angažiranja radnika, kao što je slučaj s malterom ili instaliranjem stropnih stropova.
Donosimo vam pet rješenja kako da dekorirate plafon

PROCIJENITE PROSTORIJU: Prvo što treba da uradite jeste da procijenite prostoriju, prvenstveno visinu zidova, ili visinu plafona. Također, kada krečite plafon u neku boju, ili lijepite tapetu, imajte u vidu i boju namještaja i ostalih dominantnih detalja u prostoriji, kako biste sve uklopili u harmoničnu sliku.
Ako želite da postignete efekt veće prostorije, okrečite plafon ili ga oblijepite tapetom u svjetlijoj boji. Ako su zidovi i namještaj u neutralnim tonovima, neka boja plafona bude jača.

TAMNE BOJE ZA EFEKT MANJEG PROSTORA: Kao što svijetle boje uvećavaju prostor, tamne ga smanjuju, pa ako želite da postignete efekt manje prostorije, birajte za plafon tamnu boju. Samo vodite računa da ne napravite od prostorije široku a nisku kockicu.

RAZLIČITIM BOJAMA RAZGRANIČITE PROSTOR: Često se dešava da je u nekom stanu jedna prostorija višenamjenska, a to je obično ili dnevni boravak ili kuhinja. U ovakvim slučajevima plafon u drugoj boji od zidova odlično je rješenje da razgraničite prostor. Pošto se često dešava da su takve prostorije uređene različitim namještajem, koji nije uvijek u tonu, najsigurniji i najbezbjedniji način je da plafon prati istu boju, ali da se primjenjuju različiti tonovi. Naravno, vi se uvijek možete poigrati i različitim bojama, koje su odlično rješenje za stanove sa spuštenim plafonima.

PROŠIRITE PROSTOR: Pruge će vizuelno proširiti ili izdužiti prostor. A ako su ostali dekorativni elementi u domu svedeni i neutralni, plafon će postati glavna zvijezda prostorije.

RAZLIČITI MOTIVI: Pustite mašti na volju i na svom plafonu naslikajte i neki motiv koji volite, ako već ne možete naći tapete koje želite.Ljepota je u oku promatrača, i na koncu to je vaš dom. Ne mora to biti dnevni boravak ili kuhinja, pronađite prostoriju u kojoj se najradije sami opuštate i uredite je prema svojoj želji.

 

Upustvo za postavljanje tapeta

Iako je postavljanje tapeta danas znatno pojednostavljeno i  ne zahtijeva posebnu obuku, da bi zalijepljene tapete bile ravne i jednake, potrebno je obaviti sve pripremne radove i naoružati se s mnogo strpljenja i preciznosti. Zid prije lijepljenja tapeta mora biti čist, suh, bez stare boje, nepravilnosti, neravnina i pukotina. Nove tapete možete lijepiti preko starih samo ako su stare u dobrom stanju, dok se lijepljenje ne preporučuje na svježe ožbukan zid.

Drugi i vrlo važan korak na kojem se mnogi spotaknu jeste mjerenje tapete. Pri mjerenju uvijek računajte bar nekoliko centimetara duže i taj višak ćete naknadno isjeći, kada postavite tapete. Ljepilo pripremite prema uputstvu proizvođača, te ga nanesite na zid i tapetu. Za nanošenje ljepila na veće površine koristite valjak, a za manje uglove i površine četkice i kistove. Prije lijepljenja nacrtajte vertikalnu liniju na početnoj tački lijepljenja, pomoću viska. Ovaj korak je bitan jer prva traka mora biti postavljena pod pravim uglom. Postavite traku na zid, od vrha ka dnu, te gumenim valjkom poravnajte tapetu. Eventualne mjehuriće istisnite prema vani.

Ako tapeta ima dezen koji treba da se uklopi, prije sječenja sljedeće rolne postavite tapetu uz onu zalijepljenu i zatim isijecite novi komad. Svaka nova rolna postavlja se uz bočnu ivicu. Morate paziti da se rubovi ne preklapaju, niti da postoji razmak između njih. Viškove na plafonu ili do poda odrežite skalpelom i pažljivo isjecite rubove oko utičnica. Ukoliko se pojave mjehurići, skalpelom zarežite tapetu dva-tri milimetara, potom medicinskim špricom ušpricajte malo ljepila i poravnajte četkom.

Pročitajte još