Dubinsko čišćenje:  Zašto trebate detoksikaciju tjemena?

Piše: Redakcija



Napuštanje određenih navika i uvođenje novih rutina što se tiče tjemena, vašoj kosi mogu pomoći da postane potpuno jaka i sjajna



Čuli ste to sigurno stotinu puta: produžavanje vremena između pranja kose (tu mislimo i na suho pranje) čuva vašu boju, omogućava da prirodna ulja vašeg tjemena hidriraju kosu i minimiziraju oštećenja od toplote. Problem je u tome što ono što je dobro za vašu kosu nije nužno dobro za vaše tjeme, a nezdravo tjeme na kraju utječe na kvalitetu rasta nove kose.

– Vidjela sam postojan napredak kod pacijenata koji se žale na hroničnu iritaciju tjemena, ispucalu kosu i ispadanje koji su uglavnom ukorijenjeni u nedostatku pranja i prekomjerne upotrebe proizvoda za njeno stiliziranje – rekla je jednom prilikom Shereene Idriss, dermatologinja s Univerziteta u New Yorku. Pa kako usklađivati ​​potrebe svoje kose s njegom vlasišta? Nije tako teško. Započnite tako što ćete pratitit naš režim.

 

KORAK 1: ODRŽAVAJTE GA ČISTIM

– Sumnjam da bi moglo proći nekoliko dana, a da se ne istuširate, ili da na svoje tijelo stavite malo pudera i smatrate se čistima – kazala je Shereene, koja je nazvala suho pranje kose totalno pogrešnim. Da bi imali zdravo tjeme, morate ga tretirati kao kožu lica, i redovno uklanjati nečistoću koja se na njemu nalazi, minimalno svaka tri dana. Proizvodi za stiliziranje kose ne bi trebali ostati na njoj danima i danima na vašem tjemenu. Ukoliko ne perete redovno vaše tjeme, koža tjemena će postati nadražena, što pstavlja dobre uslove za pojavu psorijaze, ekcema i peruti.

Rješenje:

– Kada neredovno šamponirate, nakupljanja proizvoda postaju toliko gusta, da blokiraju otvaranje folikule dlake, ograničavajući broj dlaka koje mogu rasti iz tjemena. To znači da folikul koji je iz sebe izbacivao tri ili četiri dlake, sada može izbaciti jednu ili dvije.

 

KORAK 2: UKLONITE MRTVE ĆELIJE S TJEMENA

– Uklanjanje mrtvih ćelija kože s tjemena poboljšava zdravlje vaše epiderme, potiče folikule dlake i potiče snažniji rast kose – kaže dr. Idriss. Nježnim guljenjem tjemena uklanjaju se ljepljivi ili masni proizvodi koji se možda neće u potpunosti ukloniti šamponiranjem kose, ili stavljanjem maske na kosu. Ako vam je zdravo tjeme, piling radite jednom ili dva puta mjesečno. Ali ako vam je tjeme ljuskavo ili vas svrbi, onda najbolje da preskočite piling tjemena i posavjetujete se sa svojim dermatologom.

 

Rješenje:

Što se tiče metode“guljenja“ tjemena najjednostavnija metoda bez ikakvih pilinga je ručna. Uzmite četku s mekanim gumenim vrhovima i masirajte tjeme da bi uklonili mrtvu kožu i prljavštinu, a zatim zakoračite u tuš i šamponirajte ga.

 

KORAK 3: HIDRIRAJTE GA

– Baš kao i koža na ostatku tijela, tjemenu je potrebna vlaga da bi moglo učinkovito funkcionirati – kaže dr. Idriss. Nanošenje preparata za hidrataciju tjemena, kao što to radimo na koži lice je nepotrebno raditi svaki dan. Hidriranje jednom ili dva puta sedmično bi trebalo biti sasvim dovoljno, tako što možete umasirati malo balzama na tjeme. Tu su lako upijajući serumi za tjeme (potražite ih u najbližim drogerijama) koji se ostavljaju na tjeme i tonici koji se mogu nanijeti odmah nakon šamponiranja kako bi se ono hidratiziralo i ponovo uravnotežilo.

 

KORAK 4: KORISTITE ZAŠTITU

– Zaštita tjemena od UV zraka, kad god je to moguće, je ključna – kaže dr. Idriss, koja dodaje da oštećenje tjemena aktiničnom keratozom povezano sa UV zračenjem može uzrokovati gubitak kose i dovesti do raka kože. Razmislite o upotrebi krema za sunčanje na mjestima gdje je tjeme izloženo ili, ako ste na bazenu ili plaži, masnu kremu za sunčanje tretirajte zaštitnim sredstvom za tjeme, ili koristite odgovarajuće predmete za zaštitu glave. 

 

NAPRAVI SAMA PILING

Potrebni sastojci: 1 čaša praha gline rhassoul, 1 kašika sode bikarbone, 1 kašika meda

Priprema: pomiješajte prah gline s mlakom vodom. Dodajte soda bikarbonu i med. Umasirajte smjesu u tjeme i kosu. Budući da soda bikarbona uz to što čisti i posvjetljuje kosu, ostavite da piling djeluje najviše četiri do pet minuta.

Pročitajte još