Paprika: Povrće koje se kombinira sa svim

Piše: I.J.

Paprike su bez mnogo truda odlična baza brojnih jela. Često su omiljene i svježe u ljetnim salatama, u društvu paradajza i luka, te kao osvježavajući dodatak svakog sendviča. Uz malo kreativnosti i različitih nadjeva, pretvorite ih u zvijezde ljetnih druženja

 

Punjena pilećom salatom

Sastojci:

2/3 šoljice jogurta

2 kašike senfa

2 kašike jabukovog sirćeta

1 kašika meda

morska sol i svježe mljeveni biber, po ukusu

kuhana, nasjeckana piletina

1/3 šoljice svježeg peršuna

svežanj zelenog luka

cherry paradajz

1/2 krastavca

1/3 šoljice maslina bez košpica

3 paprike, prepolovljene i uklonjene sjemenke

 

Priprema:

Piletinu i povrće narežite na kockice.U velikoj zdjeli umutite jogurt, senf, sirće i med. Začinite morskom solju i biberom po ukusu pa umutite dok ne postane glatko. Dodajte sve pripremljeno povrće i piletinu, dobro promiješajte da se sve sjedini, a zatim prilagodite sastojke i začine po želji. Smjesu kašikom stavljajte u svaku polovicu kako je prikazano i uživajte!

 

S kremastom tunjevinom

Sastojci:

3 paprike

3 konzerve tunjevine

1 šoljica kuhane smeđe riže

1 velika mrkva

1 šoljica zelenog graška

1/3 šoljice jogurta

1 kašika senfa

kašičica svježe iscijeđenog limunovog soka

2 čehna bijelog luka

sol i svježe mljeveni crni biber

1/2 šoljice isjeckanog trapist sira

2 zelena luka, nasjeckana

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni, a lim obložite papirom za pečenje. Paprike dobro operite i osušite. Oštrim nožem pažljivo prerežite paprike napola, okomito, te ostružite rebra i sjemenke. Stavite paprike otvorenom stranom prema gore na pripremljeni lim i pospite solju i biberom. Pecite deset minuta u zagrijanoj rerni. Dok se paprike peku, pripremite fil. U velikoj zdjeli za miješanje kombinirajte tunjevinu, kuhanu rižu, grašak i isjeckanu mrkvu. Umiješajte jogurt, senf, limunov sok, bijeli luk i začinite solju i biberom po vašem ukusu. Dobro promiješajte da se sjedini. Izvadite paprike iz rerne i pažljivo ih napunite smjesom. Pospite naribani sir po vrhu, a zatim pecite deset do 12 minuta. Pospite nasjeckanim zelenim lukom. Poslužite toplo i uživajte!

 

Paprika i pizza, što da ne?!

Sastojci:

1 kg nemasne mljevene govedine

3 čehna bijelog luka

sol i biber

1 pakovanje pasiranog paradajza

1 šoljica umaka marinara

3 paprike

1/4 šoljice crnih maslina bez koštica, narezanih

1 šoljica mozzarella sira

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni, a potom zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri.Dodajte mljeveno meso, bijeli luk i kuhajte dok miješate drvenom kutljačom, od šest do osam minuta. Ocijedite višak masnoće.

Začinite italijanskim začinima, solju i biberom, a zatim umiješajte paradajz narezan na kockice. Nastavite pirjati na srednje laganoj vatri 8-10 minuta ili dok se umak malo ne zgusne. Ulijte umak na dno tepsije. Rasporedite paprike, prerežite prema gore, kao što je prikazano, i unutra ravnomjerno kašikom stavljajte smjesu od mesa. Pospite izrendanim sirom, a na vrh rasporedite kriške feferona i masline. Pecite 15-20 minuta, dok paprike ne postanu nježno hrskave, a sir lijep i rastopljen.

 

Ukusna puretina

Sastojci:

1 kg mljevene puretine

crni grah

2 šoljice kuhane smeđe riže

paradajz narezan na kockice

2 čehna bijelog luka

1 kašičica kima

sol po ukusu

1 šoljica kukuruza

6 zelenih paprika

1/2 šoljice pileće supe

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. U velikoj tavi zapecite puretinu i začinite je solju. Nakon što puretina porumeni, dodajte luk narezan na kockice, bijeli luk, crni grah, čili i kockice paradajza. Dobro promiješajte, poklopite i pustite da lagano kuha 15-ak minuta. Skinite poklopac, dodajte kukuruz i kuhanu smeđu rižu, pirjajte dodatnih pet minuta ili dok sva tekućina ne ispari.

Paprike prepolovite uzdužno, uklanjajući sjeme i stabljiku. Stavite ih prerezane prema gore u posudu za pečenje, kao što je prikazano. Svaku papriku podjednako napunite purećom smjesom. Na samo dno posude ulijte otprilike 1/2 šoljice pileće supe. Pokrijte posudu folijom. Pecite 55 minuta, ili dok vam paprike ne omekšaju. Uklonite foliju, prelijte svaku kašikom sira i pecite nepokriveno dodatnih pet minuta.

 

Na meksički način

Sastojci:

3 crvene paprike

1 kg mljevene puretine

1/2 kašike kokosovog ulja

1 kašičica bijelog luka u prahu

2 kašičice čilija u prahu

salsa

 

Dodaci:

1 šoljica cherry paradajza

1 avokado

1 šoljica kukuruza, crnog graha i smeđe riže

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Narežite paprike po dužini na pola i uklonite sjeme. Stavite ih u veliki lonac ključale vode na tri minute, a zatim dobro ocijedite. Stavite papriku ravnomjerno u posudu za pečenje i odložite sa strane. Pirjajte luk na ulju dvije-tri minute, a zatim dodajte puretinu u tavi i kuhajte dok samo ne porumeni. Dodajte začin i kukuruz i nastavite kuhati dok meso ne bude kuhano. Ocijedite, dodajte salsu i dobro promiješajte. Filujte paprike nadjevom i pecite na 250 Celzijevih stepeni 15-20 minuta.

 

Neodoljiva smeđa riža

Sastojci:

6 zelenih paprika

1,5 kilograma mljevene puretine

6-8 stabljika svježeg celera, izrezanog na kockice

1/4 kašičice bijelog luka u prahu

sol i biber po ukusu

1,5 šoljica prethodno kuhane smeđe riže

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni. U velikom loncu ključale vode kuhajte paprike dok ne omekšaju, samo tri minute. Izvadite ih i ostavite da se osuše na ubrusu. U veliku tavu na srednje jakoj vatri dodajte meso, luk, celer i začine. Kuhajte dok meso ne porumeni, konstantno miješajući. Dodajte prethodno kuhanu rižu i dobro promiješajte. Maknite s vatre i prilagodite začinima prema ukusu. U posudu za pečenje ulijte toliko vode da samo pokrije dno. Papriku ravnomjerno napunite smjesom od riže i stavite u posudu za pečenje. Pecite dok paprika ne omekša i nadjev se zagrije, 20-25 minuta. Pospite svaku kašikom isjeckanog sira i pecite dodatnih pet minuta.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti