Voće u službi slastica: Preporučuje food blogerica Belma Halilović

Piše: I.J.

Prijedloge za ukusne deserte, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Belma Halilović, koja na svom food blogu @h_belma_ izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte

Kuglof sa šumskim voćem

Sastojci:

3 jaja

15 kašika ulja

15 kašika mlijeka

15 kašika šećera

15 kašika brašna

1 burbon vanijilin šećer

1 prašak za pecivo

kakao

5 kašika šumskog voća (smrznutog)

2 kašike brašna

dekoracija: šlag, voće, bademi

 

Priprema:

Umutiti troje jaja pa dodati ulje i mlijeko. U šećer dodati burbon vanilijin šećer ili obični vanilijin šećer, izmiješati pa dodati u smjesu s jajima. U brašno dodati prašak za pecivo, izmiješati pa dodati u smjesu. Dodati i malo kakaa. Ja stavim malo jer ne želim da mi bude taman, vi možete po želji. Sve dobro izmiješati. U šumsko voće dodati dvije kašike brašna. Dodati u smjesu. Kalup za kuglof nauljiti i posuti brašnom (i dno i ivice). Sasuti smjesu pa peći u zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 30-45 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa lagano izvaditi iz kalupa. Dekorirati po želji. Ja sam koristila šlag, jagode, borovnice i badem.

 

Nutella kocke s jagodama

Sastojci:

Kora:

250 g mljevenog keksa (obični ili plazma)

160 ml mlijeka

160 g putera

150 g čokolade za kuhanje

100 g šećera

60 g oraha (ili lješnjaka)

 

Fil:

750 ml slatkog vrhnja

400 g krem sira

50 g šećera u prahu

1 vanilijin šećer

300 g nutelle

 

Ganache:

200 g mliječne čokolade

220 ml slatkog vrhnja

 

Dekoracija: šlag i jagode

 

Priprema:

Kora:

Otopiti puter u mlijeku, dodati šećer i čokoladu, pa sve dobro izmiješati. Dodati keks i orahe, pa ponovo izmiješati. Ako vam se učini prečvrsta smjesa, dodajte malo mlijeka i obrnuto.

Kalup (28×27 cm ili slično) obložiti papirom za pečenje, pa prebaciti smjesu za koru. Rukama ili kašikom utisnuti smjesu i poravnati. Ostaviti u frižider, a pripremati fil.

Fil:
Slatko vrhnje umutiti u šlag, pa dodati krem sira. Dodati i 50 g šećera u prahu i  vanilin šećer. Dobro umutiti pa podijeliti na dva jednaka dijela. U prvi dio dodati nutellu, a drugi ostaviti isti. Na koru rasporediti bijeli fil, pa tamni. Fino zagladiti.

Ganache:
200 grama mlječne čokolade dodati u 220 mililitara slatkog vrhnja koje smo doveli do tačke vrenja. Ostaviti nekoliko minuta da se krene topiti pa miješati dok se ne dobije jednolična smjesa. Ohladiti desetak minuta na sobnoj temperaturi pa preliti preko fila. Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći u frižideru.

Dekorirati šlagom i jagodama.

 

Mak kolač s višnjama

Sastojci:

200 g maka

2 šolje mlijeka

1 šolja ulja

2 šolje šećera

3 šolje brašna

1 prašak za pecivo

1 tegla kompota od višanja bez košpica

1 kesica pudinga od vanilije

3 kašike šećera

250 ml slatkog vrhnja

150 g čokolade za kuhanje

*šolja je od 250 ml, a tepsija cca 22×34 cm

 

Priprema:

Mak potopiti s dvije šolje vrelog mlijeka i ostaviti malo da odstoji. U to dodati ulje, šećer i brašno, te prašak za pecivo i sve dobro izmiješati. Izliti smjesu u tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 30-ak minuta (provjeriti čačkalicom je li pečen). Odvojiti višnje od soka. U sok dodati puding od vanilije, tri kašike šećera izmiješati pa skuhati dok se ne zgusne. Dodati i višnje pa sve dobro izmiješati. Premazati višnje preko biskvita i ostaviti da se ohladi. Zagrijati 250 mililitara slatkog vrhnja do tačke ključanja pa dodati 150 grama čokolade za kuhanje. Miješati dok se čokolada ne otopi i smjesa postane fina i jednolična. Ostaviti nekoliko minuta da se prohladi pa preliti preko višanja. Ostaviti kolač na hlađenje (najbolje preko noći). Izrezati kocke i dekorirati po želji. Ja sam koristila bijelu čokoladu.

 

Krempita s jagodama

Sastojci:

Komad lisnatog tijesta

4 jaja

160 g šećera

kašika gustina

50 g oštrog brašna

1 vanilijin šećer

jagode

150 ml slatkog vrhnja

šećer u prahu

 

Priprema:

Komad lisnatog tijesta razvaljati na veličinu pleha, pa podijeliti na pola.
Pola lista izbockati viljuškom, a drugu polovinu lagano nožem isjeći na osam dijelova, ne zarezujući do kraja, već samo na površini. Peći na 200 Celzijevih stepeni deset minuta. U međuvremenu, napraviti kremu. Koristimo četvero jaja. Odvojiti žumanca od bjelanaca. U žumanca dodati 80 g šećera pa umutiti pjenasto. Dodati gustin, oštro brašno i vanilijin šećer. Od pola litra mlijeka odvojiti malo i dodati u žumanca, a ostatak staviti da vri. Izmiješati smjesu sa žumancima fino pa dodati u vrelo mlijeko. Kuhati na srednjoj temperaturi, dok se fino ne zgusne. Umutiti bjelanca sa prstohvatom soli u snijeg, pa dodati 80 g šećera. Miksati dok se sav šećer ne istopi i ne dobijete fini snijeg.
Lagano dodavati bjelanca u vruću kremu i miješati dok se sve fino ne sjedini.
Vruću kremu preliti preko donje kore i ostaviti da se ohladi. Isjeckati sitno jagode pa poredati preko kreme. Umutiti 150 ml slatkog vrhnja pa premazati preko jagoda. Isjeći gornju koru pa posložiti preko bijele kreme. Obilno posuti šećerom u prahu i dekorisati jagodama.

 

Čoko borovnica

Sastojci:

2 jaja

125g putera

50g čokolade

2 kašike šećera

pola praška za pecivo

 

Krema:

200 ml slatkog vrhnja

100 g čokolade

200 g borovnica

2 kašike šećera

kašika gustina

 

Ganache:

250 ml slatkog vrhnja

150 g čokolade

 

Priprema:

Umutiti dvoje žumanaca s dvije kašike šećera pa dodati pola praška za pecivo i dvije kašike brašna. Otopiti puter  i 50 grama čokolade, pa dodati u smjesu. Dvoje  bjelanaca umutiti u snijeg pa lagano ih umiješati u smjesu. Izliti u kalup za pečenje promjera 24 centimetra. Peći u zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 20-ak minuta. Provjeriti čačkalicom da li je pečeno.

Krema:

Umutiti 200 mililitara slatkog vrhnja pa dodati 100 grama istopljene čokolade. Dobro izmiješati pa premazati preko biskvita.

Voćni dio:

200 grama borovnica skuhati nekoliko minuta s dvije kašike šećera, pa dodati  kašiku gustina razmućenu u šoljici vode. Skuhati da se zgusne. Ne kuhati mnogo, da se ne raspadnu. Rasporediti ohlađene borovnice preko kreme.

Ganache:

250 mililitara slatkog vrhnja zagrijati do tačke ključanja pa dodati u 150 grama izlomljene čokolade. Miješati da se sve sjedini. Ohladiti pet do deset minuta pa lagano kašikom preliti preko borovnice. Ostaviti u frižider na nekoliko sati da se sve dobro ohladi.

 

Prhka pita s višnjama

Sastojci:

Tijesto:

300 g brašna

1 mala kašika praška za pecivo

prstohvat soli

100 g šećera

1 vanilijin šećer

2 jaja

150 g putera

Fil:

1 tegla kompota od višanja

1 puding od vanilije

3 kašike šećera

Dekoracija: sjeckani bademi, šećer u prahu

 

Priprema:

Brašno pomiješati s kašičicom praška za pecivo i prstohvatom soli. Dodati šećer i vanilijin šećer. Umutiti jedno cijelo jaje i jedno bjelance, a žumance ostaviti sa strane. Dodati jaja u brašno i omekšali puter. Izraditi prhko tijesto uz pomoć miksera ili rukama. Ostaviti na hladno.

Fil:

Ocijediti višnje, a u soku zamutiti puding od vanilije i tri kašike šećera. Skuhati puding uz konstantno miješanje. Na kraju dodati i višnje pa sve dobro izmiješati. Ostaviti da se prohladi.

Tijesto podijeliti na tri dijela. Ja podijelim na dva veća i jedan malo manji.

Oba veća dijela razvaljati u krug, na pobrašnjenoj podlozi, a treći dio razvaljati u traku. Na dno kalupa (24 cm) staviti papir za pečenje pa staviti prvi dio tijesta. Ivice kalupa obložiti trakama tijesta, i prstima spojiti donje ivice tako da spojite donji dio tijesta trakama. Staviti fil od višanja pa prekriti trećim dijelom tijesta.

Uviti gornje ivice s gornjim dijelom, tako da fino upakujemo našu pitu. Premazati umućenim žumancetom u koje ste dodali kašiku mlijeka, pa posuti sa 50 grama blanširanih sjeckanih badema, mada mogu i obični. Peći u zagrijanoj rerni na 200 Celzijevih stepeni 30-ak minuta.

Posuti šećerom u prahu, pa ostaviti da se ohadi, da se fil stegne.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti