Ko je i kako izgleda prvi muž kraljice Letizije: Španija je zbog njega nije željela pored Felipea

Piše: L. K. P.

Kraljica Letizija od Španije danas je jedna od najcjenjenijih žena na svijetu, a sarađuje s brojnim humanitarnim organizacijama i aktivno učestvuje u promociji kulture i španskog jezika. Pored toga, spada u najbolje odjevene žene svijeta, a poznata je po tome što često “reciklira” i ne troši novac uzalud, već često ponavlja odjevne kombinacije i nosi komade pristupačnijih brendova.

Proteklih godina, ona je postala jedno od omiljenih lica u Evropi i žena je kojoj se svi dive. Ipak, nije uvijek bilo tako.

Rođena je kao Leticija Ortiz Rokasolano u Ovijedu, kao najstarija kćerka novinara Hesusa Hosea Ortiza Alvareza i medicinske sestre Marije de la Palome Rokasolano Rodrigez. Pored Leticije, oni su dobili i Telmu i Eriku, koja je 2007. izvršila samoubistvo. Kao i njen otac i maćeha Ana Togores, Leticija je odlučila da će se baviti novinarstvom i vremenom je postala jedno od najistaknutijih imena u ovoj oblasti.

Radila je na kanalu 24 Horas i CNN+, a za španske agencije je izvještavala o najvažnijim događajima savremenog doba, poput napada u Njujorku 11. septembra 2001.

FOTO: CNN EN ESPAÑOL, YOUTUBE PRINTSCREEN

Ni slutila tada nije da će jednog dana ona biti s one druge strane – žena o kojoj se izvještava.

Sve se promijenilo kada je 1. novembra 2003. godine španska kraljevska porodica saopštila vijest o vjeridbi Felipea, princa od Asturijasa, s mladom novinarkom. Dio španske javnosti bio je oduševljen jer jedna obična djevojka, žena iz naroda, neko ko nije “plave krvi” dolazi na mjesto buduće kraljice, udaje se za prestolonasljednika trona. Dio je, međutim, podsjećao na važne detalje u Leticijinoj biografiji: ranije je kritikovala monarhiju na jednoj debati u Gvadalahari i bila je, što je za konzervativce bilo vrlo teško da prihvate, i ranije u braku.

FOTO: CNN EN ESPAÑOL, YOUTUBE PRINTSCREEN

Danas se o prvom mužu kraljice Leticije rijetko govori, ali on nije u potpunosti zaboravljen. Navodno su Felipeovi roditelji kraljica Sofija i kralj Huan Karlos I bili oštro protiv prinčeve ljubavi s Leticijom upravo zato što je bila razvedena žena.

Ko je prvi muž kraljice Leticije?

Idiličnoj ljubavnoj priči kralja Felipea i kraljice Leticije prethodila je njena epizoda s Alonsom Gererom Perezom. Kada je imala samo 17 godina i školovala se na madridskom Institutu “Ramiro de Maeztu”, ona je upoznala Pereza, tada 27-godišnjeg profesora. Razlika u godinama im nije smetala, ljubav se rodila brzo, a oni su uskoro postali par. Deset godina su bili u sretnoj vezi, kada su riješili da se odvaže za naredni korak – brak.

Vjenčali su se 7. augusta 1998. godine, a odlučili su se za jednostavnu građansku ceremoniju vjenčanja u Almendralehu, u pokrajini Badahoz.

Djelovalo je da poslije tako duge i sretne veze Perezu i Leticiji može da bude samo sve ljepše, ali uskoro se brak raspao. Njihov odnos nije položio test kada su konačno na prste stavili burme, a razveli su se već sljedeće godine. Ostalo znamo: Leticija je upoznala Felipea, ludo su se zavoljeli, a uprkos protivljenju kralja Huana Karlosa i dijela javnosti, vjenčali su se 2003. godine i potom dobili kćerke Leonor i Sofiju.

Za razliku od mnogih bivših partnera ličnosti koje su se udale za poznate, prvi suprug kraljice Leticije uspijeva sve ovo vrijeme da ne skreće previše pažnje na sebe. Iako mu sigurno nije lako to što ga Španija i cijeli svijet znaju kao prvog muža kraljeve supruge, on do sada nije dao nijedan intervju, nijednu izjavu i nikada nije želio da se eksponira i privlači pažnju zbog svojih veza s kraljicom.

Štaviše, svako pitanje da komentariše Leticiju i njen život ljubazno je odbio.

Tišinu je, donekle, prekinuo samo jednom: 2018. godine objavio je knjigu “Ljubav Peni Robinson”, u kojoj je dao neke naznake o svom životu s Leticijom, vjeruju mnogi. Naime, njegov roman je čista fikcija, ali se bavi transformacijom običnog čovjeka u javnu ličnost, a u jednom promotivnom intervjuu tada je objasnio da je knjiga na neki način nastala kao posljedica neprestanog medijskog interesovanja za njegov život s Leticijom od Španije.

– Druge autore obično pitaju za njihove knjige. Mene uvijek pitaju za kraljicu. To je čudno, neprijatno, želite da objasnite svoju viziju svijeta, a oni se stalno vraćaju na istu temu – rekao je Perez tada.

Alonso Gerero Perez, uz to, ne koristi ni društvene mreže, pa je javnosti dostupno malo njegovih fotografija, a poznato je da se i sam ponovo oženio. Njegova ljubav za cijeli život je Marija Dolores Koral, žena koju je voleo još u srednjoškolskim danima i koja i sama iza sebe ima jedan brak.

 

Pročitajte još