Inspiracija ženama širom svijeta: Legendarna Oprah Winfrey danas slavi 67. rođendan

Piše: A.K.

Oprah Winfrey rođena je na današnji dan 1954. godine. Ova uspješna žena ne važi samo za “prepoznatljivo televizijsko lice”, veliki je borac za prava žena, inspiracija i motivacija za mnoge od njih bez obzira na to u kojem dijelu svijeta se nalazile.

U medijima je provela 48 godina i malo je toga što se ne zna o njenom poslovnom i privatnom životu. Svojim radom i zalaganjem postala je prva Afroamerikanka milijarderka, ali i žena koju su mnogi poželjeli za predsjednicu SAD-a.

Prilikom dodjele Zlatnog globusa 2018. godine, kada je dobila nagradu za životno djelo, održala je govor koji je proglašen jednim od najboljih u historiji ove dodjele.

Večeras želim izraziti zahvalnost svim ženama koje su godinama trpjele zlostavljanje, jer su, baš kao i moja majka, imale djecu koju je trebalo hraniti, račune koje je trebalo plaćati i snove koje je trebalo slijediti. To su žene čija imena nikad nećemo znati. Oni su radnice, kućanice i poljoprivrednice. One rade u tvornicama i rade u restoranima, ali i u akademskim zajednicama, inženjeringu, medicini i znanosti. One su dio svijeta tehnologije, politike i biznisa. One su naše sportašice na Olimpijskim igrama i vojnikinje u našoj vojsci. … Želim da sve djevojčice koje ovo gledaju znaju da sviće novi dan! I kad taj dan konačno svane, bit će to zbog mnoštva veličanstvenih žena, od kojih su mnoge upravo u ovoj sobi večeras i nekih fenomenalnih muškaraca koji se snažno bore da postanu vođe koje će nas odvesti u vrijeme u koje nitko više neće morati reći: ‘I ja isto’.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)

Pročitajte još