Dr. Faika – Mujanović Glamočanin, specijalista ginekologije i akušerstva: Svaka žena bi trebala jednom mjesečno uraditi samopregled dojki

Piše: Redakcija

Karcinom dojke najčešći je tumor i vodeći uzrok smrti kod žena između 40. i 50. godine života, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju mlađe žene. Muškarci također nisu pošteđeni. Veći rizik nose žene čije su majke, bake, sestre i tetke oboljele od karcinoma dojke. Zbog sve većeg broja oboljelih od karcinoma dojke kao i grlića maternice prevencija je veoma bitna, naročito primarna koja podrazumijeva edukaciju stanovništva o datom problemu. Ovo je kod nas još uvijek, nažalost tabu tema. Mijenjanje stavova i navika u ženskoj populaciji jedan je od vodećih faktora uspješnosti prevencije.Primarna prevencija direktno utiče na stopu pojavljivanja oboljenja, a izlječenje direktno zavisi od stepena bolesti pri postavljanju dijagnoze. I jedan i drugi karcinom dijagnosticiran na vrijeme u 95 posto slučajeva su izlječivi. Prevencija ovih oboljenja je lakša i jeftinija nego samo liječenje. Kako bismo ženama pružile korisne informacije i time ih podstakle na redovne preglede, razgovarali smo s doktoricom Faikom Mujanović-Glamočanin, specijalistom ginekologije i akušerstva u JU Bolnica Travnik. Faika je majka dvije kćerke Nejle i Merime. Zajedno sa suprugom posvećena je njihovom što boljem odgoju, a kao majka i ljekar se trudi da im, kao i svojim pacijentima na vrijeme razvije naviku redovnog pregleda i brige o svom zdravlju.

Šta savjetujete mladim ženama, djevojkama kada je riječ o čuvanju svog zdravlja ?

– Svaka osma žena oboli od karcinoma dojke.Većinu bolesti žene otkriju same – samopregledima.U okviru sekundarne prevencije svaka žena bi trebala da jednom mjesečno uradi samopregled dojki, nakon 20. godine ultrazvučni pregled, a one koje napune 40 godina, morale bi da urade mamografiju, bez obzira da li postoje klinički simptomi oboljenja.Prekancerozne promjene grlića maternice su najčešće asimptomatske i traju 5-8 godina, što nam daje prostora za dijagnostiku i liječenje.

Edukacija šire javnosti, s posebnim naglaskom na edukaciju mladih, cijepljenje protiv HPV-a, redovni ginekološki pregledi (PAPA test, kolposkopija ili biopsija) i briga za intimno zdravlje, najvažnije su  radnje za nadziranje  zdravlja žena.

Budući da se šest od deset slučajeva raka vrata maternice događa kod žena koje nikad nisu  obavile PAPA-test ili ga nisu obavile u zadnjih pet godina, sve institucije i pojedinci, prvenstveno stručnjaci iz primarne zdravstvene zaštite do onih u ministarstvu zdravstva, trebaju kontinuirano raditi na podizanju svijesti žena o mogućnostima i važnosti ranog otkrivanja bolesti te pozivati žene na redovite preglede i PAPA-testiranje.

Papa test je jednostavan, brz i bezbolan test i stoga bi ga trebale učiniti sve žene jednom godišnje iako nemaju nikakve simptome bolesti. Dijagnoza je pouzdanija ukoliko se uradi i kolposkopski pregled.

U zemljama okruženja postoji Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice,dok su u našoj državi žene prepuštene  same sebi i vlastitoj brizi o svom zdravlju.

Rutinski ginekološki pregled sa PAPA testom treba da uradi svaka žena od početka spolnih odnosa, pa do kasne menopauze, jednom godišnje, bez obzira na prisustvo ili odsustvo tegoba.

Budući da radite u toj sredini, šta Vaše iskustvo govori; koliko su žene u Travniku i okolini osvještene, kada je riječ o čuvanju zdravlja?

– Nažalost, žene u Travniku kao i u ostalim našim sredinama nedovoljno vode brigu o čuvanje svog zdravlja. Nema velike razlike između gradskih i ruralnih područja. U Evropi svakih 18 minuta jedna žena umre od karcinoma grlića maternice. To je žalosno s obzirom na mogućnost ranog otkrivanja i 100-postotnog izlječenja ukoliko se žena javi na pregled.

Ishrana je i u ovom slučaju važna, šta savjetujete oboljelj ženi kako da se hrani?

– Zdrav način života je još jedan od faktora koji je važan u borbi protiv ovog karcinoma, te prehrana ima posebnu ulogu. Veoma je bitna regulacija tjelesne težine i pojačana fizička aktivnost.Višak tjelesne težine povećava broj oboljelih od karcinoma dojke.Redukcija masti je veoma značajna, potom unošenje većih količina voća i povrća, konzumiranje bijelog mesa, te prestanak pušenja i konzumiranja alkohola.

Sve savjete čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra.

Aktuelni broj magazina Azra

Pročitajte još