Fenomen svog vremena: Djevojka koja je krenula iz Brčkog da osvoji cijeli svijet

Piše: Redakcija

Jedna od najpopularnijih muzičkih zvijezda u našoj regiji, Lepa Brena, ovim javnim poslom bavi se duže od 35 godina. Fahreta Jahić Živojinović, poznatija kao Lepa Brena, rođena je 20. oktobra 1960. godine u Tuzli. Odrasla je u Brčkom, a otac Abid i majka Ifeta su joj omogućili skromno i bezbrižno djetinjstvo.

Završila je osnovnu školu „Zaim Mušanović“ i proglašena je za učenika generacije. Imala je uspjeha i u košarci u kojoj joj je visina od 180 cm mnogo pomogla. Trenirala je u brčanskom klubu „Interplet“. Nadimak Brena je dobila od profesora fizičkog vaspitanja Vlade Bajera. Upisala je gimnaziju i kao sedamnaestogodišnjakinja je učestvovala na takmičenju „Mladi graditelji“. Izvela je pjesmu „Sviraj još, prijatelju moj“ pokojnog pjevača Kemala Montena. Osvojila je prvo mjesto i počela je da nastupa sa bendom Yudexi na igrankama i takmičenjima. 1979. godine se preselila u Beograd i upisala Prirodno-matematički fakultet, smjer turizam. Međutim, to je bilo preveliko opterećenje za malu platu oca Abida koji je bio medicinski tehničar i od čije plate su živjeli svi članovi porodice. Brena je bila primorana da napusti fakultet i da se vrati u Brčko. Nastavila je da pjeva na veseljima i bila je poznata kao „mala koja pjeva rok“.

Tada je novosadski bend Lira šou gostovao u Brčkom i tražili su novu pjevačicu. U početku Fahreta nije ulivala povjerenje Saši Popoviću, između ostalog, jer nije pjevala narodnjake. Međutim, brzo su ugovorili saradnju kojoj su se protivili Brenini roditelji. Nisu željeli da im kćerka postane kafanska jpevačica, ali ona je svakako sjela na voz i otišla na nastup u Bačku Palanku.

Posebno se izdvojila pjesma „Čačak“ sa kojom je bend učestvovao u emisiji „Hit parada“, ali zbog oskudne odjeće snimak nije prikazan. Milovan Ilić Minimaks ga je pustio u svojoj emisiji i Brenin nadimak je dopunio pridjevom “lepa”. 1982. godine se pojavila u prvom dijelu kultnog filma „Tesna koža“ u kome je glumila samu sebe i pjevala pjesmu „Mile voli disko“. Pored mnogobrojnih duhovitih scena, izdvojila se i ona kada Srećko Šojić poručuje „Lepu Brenu za četiri osobe“.

Ostatak pogledajte u videu koji je podijelila na svom Instagram profilu.

View this post on Instagram

Made by @milakovic_nikola

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa) on

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti