Foto/video kritika: Što će ruglo pored prelijepe Plave vode

Piše: Mirela Kukan

Travnička, nadaleko poznata, Plava voda jedna je od omiljenih destinacija i domaćih i stranih turista.

Protekli vikend, s obzirom na to da zbog Corona krize, stranci nisu u mogućnosti dolaziti, a domaći odlaziti negdje dalje od BiH, Bosanci i Hercegovci iskoristili su za šetnju i uživanje u nepresušnim ljepotama svoje zemlje.

Tako je posjećena bila i čuvena Plava voda u Travniku, u što smo se uvjerili „Azrinom“ kamerom, ali njeno „oko“ snimilo je i nešto čemu nikako ne bi smjelo biti mjesta uz bilo kakvu turističku atrakciju, a nekamoli kvariti ovakav kulturno-historijski pejsaž.

Uz sam kompleks restorana iz čijih bašta gosti odmaraju u pogledu na kristalno čistu vodu koja tuda protiče nalazi se i pomoćni objekt koji više liči na kuću strave nego na nešto što bi smjelo biti sastavni dio ovog nacionalnog spomenika.

Zapušten, prljav i razbijenih stakala, osim što predstavlja opasnost za prolaznike, ujedno je i ruglo koje bi moralo čim prije biti uklonjeno, a objekt saniran i iskorišten da upotpuni ugođaj ove atraktivne lokacije.

Plava voda nalazi se u naselju Šumeće u kojem izvire Plava voda, koja se uz potok Hendek ulijeva u rijeku Lašvu. Nacionalni spomenik čine mezarje na Derventi sa turbetom travničkog muftije Mehmed efendije i njegove supruge Ajiše i objekat Lutvine (Rudolfove) kahve.

Lutvina kahva je mala kafana koju je 18. juna 1887. godine posjetio Rudolf Habsburgovac, pa se od tada koristi i naziv Rudolfova kafana jer je on darovao novac da se ona obnovi. Servira se na tradicionalnom servisu.

Na tom mjestu 1807. godine počinje i sedam godina kasnije završava radnja romana “Travnička hronika” Ive Andrića. Iza kafane je monumentalno turbe travničkog muftije i njegove supruge, što sve zajedno predstavlja muzej na otvorenom. Prostor je nekad obilovao mlinovima, vodenicama i drvenim stupama, koje su tucale hrastovu koru potrebnu za štovljenje kože u brojnim travničkim kožarama. Akumulaciono jezero i hidroelektrana su ovdje proizvodili prvu struju za Travnik.

 

Pročitajte još