Posebna generacija ambasadora u BiH: Oni su naši promotori

Piše: Mirela Kukan

Kada neće domaći političari, hoće stranci. Kako ko od ambasadora stigne u našu zemlju tako vrlo brzo upoznamo i njihove, zanimljivije, neuštogljene i ne strogo diplomatske vrline. Vidi se to na terenu, ali i iz njihovih brojnih objava na društvenim mrežama. Odnedavno se plejadi naših stranih prijatelja pridružio i novi ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen.

Njemu su već kolege iz diplomatskog kora u BiH upriličile dobrodošlice, na kojima se on zahvalio. Tako je na Instagramu objavio da je imao ugodan ručak i zanimljiv razgovor s kolegicom, ambasadoricom Švedske u našoj zemlji Johannom Strömquist.

Privrženost službi u našoj zemlji često objavljuje upravo i ambasadorica Johanna Strömquist, koja je svesrdno uključena u podršku kulturi, umjetnosti, životu i ženama poduzetnicama i umjetnicama u BiH.

A, koliko se norveški ambasador Reinertsen uklopio u aktuelni diplomatski milje odmah po dolasku u BiH, govori i njegova objava s početka ovoga mjeseca kada je na svom zvaničnom profilu na Twitteru objavio kako se raduje angažmanu u našoj državi.

– Radujem se radu u Bosni i Hercegovini te istraživanju ove prekrasne zemlje i upoznavanju ljudi i kulture. Vidimo se – napisao je Rejnertsen u opisu slike na kojoj je obučen u dres naših fudbalskih “Zmajeva”.

Reinertsenu je dobrodošlicu jučer poželio i britanski ambasador u BiH Matthew Field. Već odavno dokazani prijatelj BiH.

-Norveška je uvijek pouzdan i pozitivan partner. Srdačna dobrodošlica našem novom kolegi, ambasadoru Olavu Reinertsenu, koji donosi veliko iskustvo i energiju u BiH – napisao je Field.

Posebne simpatije bh. javnosti ima američki ambasador u BiH Eric Nelson koji neumorno obilazi BiH i pruža podršku napretku zemlje. Ovih dana gledali smo ga u posjeti Orašju gdje je s čelništvom Međureligijskog vijeća razgovarao o važnosti međureligijskog dijaloga za mir i pomirenje u Posavini.

Također, jučer su Oružane snage BiH dobile još jednu u nizu američkih pomoći. Donirano je 180 komada zaštitne opreme za deminiranje koje igra ključnu ulogu u stvaranju BiH bez mina.

Prethodinih dana iz Američke ambasade upućene su čestitke i izrazi podrške Bh. povorci ponosa za njihov napor da osiguraju bolji i sigurniji život LGBTIQ osobama.

Američki ambasador također pridružio se globalnoj akciji nošenja zaštitnih maski, čime se ukazuje na važnost poštivanja mjera zaštite od Corona virusa.

Ništa manje nije aktivan ni italijanski ambasador u BiH Nicola Minassi.

Podršku nošenju maski nedavno je ambassador Minassi iskazao zajedno sa našim Amelom Tukom.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Satler također je neumoran. Osim teškim političkim, i on je posvećen životnim temama koje znače boljitak života građana BiH. Među svakodnevnim objavama na njegovom Tvitter nalogu ovih dana izdvaja se zanimljiva podrška radionici na kojoj je promovirana akcija sadnje biljaka, čime je ukazano na važnost vođenja računa o prirodi, jer onda i “priroda vodi računa o nama”.

Dan ranije ambassador Satler bio je u Kaknju i naglasio da je za stvarne promjene u BiH potrebna uska saradnja s civilnim društvom. Bio je impresioniran radom Kreativnog inovacijskog centra u Kaknju koji je podržala EU.

U Kaknju je upoznao i Nurku Šetu. Ona je među 20 ugroženih porodica kojima je ambassador Satler pšredao ključeeve nove kuće. I to je project koji je finansirala EU u okviru programa pomoći stambenog zbrinjavanja siromašnih.

A u znak podrške Bh. povorki ponosa, evo kakvu je mask una lice stavio ambassador Satler:

Da se zaključiti kako smo, ako već nemamo sreće da imamo dobre vlastodršce, onda barem počašćeni posebnom generacijom ambasadora.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti