Rade Šerbedžija iz nasljedstva isključuje djecu iz prvog braka

Piše: Redakcija

Nakon 26 godina braka, glumačko – redateljski par Rade Šerbedžija i Lenka Udovički sklopili su bračni ugovor kojim je Lenka dobila nekretnine a Rade uživanje u njima do smrti, tvrdi portal Imperijal.net. Lenka je tim ugovorom 2017. postala vlasnica četverosobnog stana u Rijeci i Radine vikendice u Barbarigi na koju je pravo polagala i Republika Hrvatska jer je bila društveno vlasništvo.

Lenki koja je postala vlasnica i Radine omiljenu vikendice u istarskoj Barbarigi ostala je obavezu kredita Zagrebačkoj banci.

Ovim ugovorom poznati par približio se slavnim holivudskim parovima koji međusobne odnose uvijek zapišu na papir u formi bračnog ugovora.

Rade Šerbedžija (74) i  Lenka Udovički (53) vjenčali su se 1991. godine. U braku su dobili tri, sada već punoljetne kćerke Milicu Almu, Ninu i Vanju. No, pod stare Radetove dane odlučili su sklopiti bračni ugovor kojim su regulirali imovinu. To Imperijal.net saznaje iz vlasničkih listova dviju nekretnina koje bračni par Šerbedžija – Udovički posjeduje u Hrvatskoj. Portal je objavio i faksimile dokmentacije.

Radi se o stanu u centru Rijeke te vikendici u Barbarigi pokraj Vodnjana u Istri. U Rijeci u Ulici Vatroslava Lisinskog glumačko – rediteljski par posjeduje četverosobni stan na 4. spratu površine 138,98 m2. Na stanu je kao vlasnica od decembra 2017. upisana Lenka Udovički i to temeljem postojanja Bračnog ugovora od dana 28. oktobra 2017. sklopljenog između supružnika.

Tim je bračnim ugovorom Rade dobio pravo plodouživanja stana dok je živ. Na riječkom stanu postoji i hipoteka od 23. avgusta 2011. u iznosu 180.000 eura upisana u korist Zagrebačke banke. Na istom kreditu upisana je i sporedna hipoteka na vikendicu sa zemljištem koji je Rade Šerbedžija uspio uknjižiti tek 29.  oktobra 2010. Inače, radi se o posjedu ukupne veličine 1.947 metara četvornih.  Naime, ta je nekretnina bila upisana kao društveno vlasništvo i to pulske firme za trgovinu, ugostiteljstvo i proizvodnju – “Puljanke”.

Posjed je inače stavljen pod preventivnu zaštitu  na osnovu Rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine konzervatorijskog odjela u Puli 2003. godine. Šerbedžija nije lako uknjižio tu nekretninu jer je postojao i Prjedlog Republike Hrvatske zastupane po Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, za uknjižbu vlasništva na nekretnini – vikendici koju sada uživaju Šerbedžije.

Iz vlasničkog lista za tu nekretninu vidi se da je i na nju primijenjen institut Bračnog ugovora tako da je vlasnica vikendice u Barbarigi Lenkina a Rade je plodouživatelj do svoje smrti.  Inače, Rade Šerbedžija na svom Facebook profilu rado objavljuje slike iz vikendice u Barbarigi u kojoj često kuha i sve to i snima.

U septembru 2018. godine supružnici su se žalili i zbog odluke da se objekt stavi pod preventivnu zaštitu, odnosno na odluku iz 2003. godine, pa su uspjeli i u toj radnji. Samo mjesec dana od njihove žalbe poništeno je prethodno te izdano novo Rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel Pula, kojim je izbrisana odluka da zgrada u kojoj je sada Lenkina vikendica nosi oznaku preventivne zaštite. Samim tim, bračni par Šerbedžija – Udovički može bez ikakvih ograničenja preuređivati i izvoditi radove na svom objektu neometeni od nadležnog ureda za zaštitu kulturne baštine.

Moguće da se bračni par odlučio na potpis bračnog ugovora kako bi iz nasljeđivanja bila isključena djeca iz Radinog prvog braka, Lucija i Danilo Šerbedžija.

Lucija je inače vlasnica stana u Tomašićevoj ulici u kojoj je ranije živio i Rade, a na kojoj Danilo ima registriranu firmu “Lijeni film”. Rade i Ivanka Cerovac razveli su se 1987, a prvoj supruzi posvetio je zbirku pjesama u kojoj je napisao da “od nas ništa nije ostalo osim dvoje odrasle djece koja nas svojim životima uvjeravaju da sve to nije bio tek san i privid”. Bivši supružnici ostali su prijatelji i nakon razvoda i tako je ostalo sve do 2010. godine kad je Ivanka Cerovac iznenada umrla od moždanog udara u 63. godini.

Izvor: Imperijal.net

Priredila: M. K.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti