Žena koja je spasila „vještičijeg dječaka“ i pobijedila Obamu, Papu i Dalaj Lamu

Piše: M. K.

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava. Ima li bolje priče u tom danu od one koja ovih dana obilježava četvrtu godišnjicu otkako je jedna žena na vrhu liste najinspirativnijih ljudi na svijetu pobijedila dotadašnjeg američkog  predsjednika Baracka Obamu, ali i papu Franju te Dalaj Lamu, spasivši život nigerijskog dječaka.

Danska humanitarka Anja Ringgren Loven u Nigeriji je 31. januara 2016. godine pronašla i spasila dvogodišnjaka optuženog za vještičarenje. Roditelji su ga ostavili na ulici da umre od gladi i žeđi. Preživljavao je mjesecima hraneći se otpacima i smećem koje je pronalazio na ulici.

Anja koja je osnovala organizaciju „Land of Hope“ (Zemlja nade) za pomoć afričkoj djeci označenoj u svojim zajednicama kao vještice pa su zbog toga zapostavljana ili čak i ubijana, mališana je pronašla u strašnom stanju, s tijelom punim crva i parazita. Slika na kojoj Anja „vještičijeg dječaka“ hrani keksom i daje mu vode obišla je svijet.

Dala mu je ime Hope (nada) i on je danas snažan i zdrav šestogodišnjak, živi u nigerijskom sirotištu koji je Anja sa svojim suprugom Davidom Emmanuelom Umemom izgradila za tzv. „vještičiju djecu“.

-Imam 196.000 pratitelja na Instagramu. Pomozite da dostignem 200.000 prije Božića da možemo donijeti više svijesti o dječijim pravima. Nema važnije dužnosti od poštovanja dječijih prava – napisala je Anja prije dva dana na Facebooku, a od tada se broj pratitelja na njenoj Instagram stranici već popeo na 199.000.

Ona je tu podijelila i članak otprije četiri godine sa „Independenta“

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Anja Ringgren Lovén (@landofhope)

-Danska njegovateljica koja je usvojila nigerijskog dječaka pobijedila je ličnosti poput pape Franje, Baracka Obame i Dalaj Lame na vrhu liste 100 inspirativnih pojedinaca koju je sastavio časopis Ooom na njemačkom jeziku. Anja Ringgren Loven je svjetionik nade i najinspirativnija osoba u 2016. godini, rekao je Georg Kindel, glavni urednik OOOM-a, koji je predvodio žiri koji je odabrao listu. Kada je vidjela izgladnjelo dijete, postala je inspiracija za milione. Njeni kontinuirani napori da pomogne napuštenoj djeci iz Nigerije daje nam nadu i ohrabruje nas da slijedimo njihov primjer- prenio je list.

Istovremeno, Anja ovih dana vodi akcije prikupljanja božićnih paketića za djecui širi poruku bivšeg generalnog sekretara Ujedinih naroda Kofija Annana: “Ništa nije tako sveto kao povjerenje između svijeta i djece. Nijedna dužnost nije važnija od poštovanja njihovih prava, od zaštite njihove dobrobiti, od uklanjanja straha i oskudice iz njihovih života i njihova odrastanja u miru”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Anja Ringgren Lovén (@landofhope)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti