I dječija moda online: Samopouzdanje, uvažavanje i sloboda govora važni za mentalni razvoj

Piše: A. Z.

I u prvom valu pandemije Corona virusa, Alma Musliović, poslovna žena, Sarajka posebno posvećena dječijoj modi, potrudila se da se za djecu organiziraju online časovi. Tako je NovamaS s najmlađim članovima obrađivala teme vezane uz modu, bh. kreatore, sarajevsku modnu scenu i još mnogo toga.

-Nakon dva uspješna mjeseca rada u BKC-u, raznovrsnih proba, plesnih koreografija sa poznatom hip-hop instruktoricom Miom Hrustemović, učenja modnih pojmova na engleskom jeziku sa Lejlom Dautbašić, časom s Mirjanom Deak, glumačkih mini predstava pod vodstvom Medihe Musliović, Kid’s fashion daya u Importane centru, fotografiranja za poznate brendove, ponovo smo stali s radom zbog Corona virusa – napominju iz ove agencije.

No, ipak su pronašli riješenje, te organizirali online časove, fotografiranje u malim grupama uz propisanu distancu, a kako najavljuju, ova grupa nema namjeru stati. Samopouzdanje, uvažavanje i sloboda govora bile su prve teme online časa. Segmenti koji su prevažni za mentalni razvoj djece.

-NovamaS i jeste mjesto gdje se svi osjećaju uvaženo, voljeno i imaju isti status i mjesto na modnoj sceni. Svako dijete mašta o velikom uspjehu i zašto mu to ne omogućiti – kažu iz agencije, napominjući da je moda koju preferiraju je lijepa, čista i dostojanstvena. Nastavak proba u BKC-u planiraju za januar naredne godine.

Vlasnica modne agencije NovamaS, Alma Musliović nedavno je dala intervju za naš magazin u kojem je pričala o ovim malim menekenima.

– Nakon dugogodišnjeg iskustva u radu s djecom i roditeljima, otkrijete i nove tajne zanata. Naime, bez svestranog angažmana tih mladih osoba i bez bezuslovne podrške roditelja i najuže porodice, teško se mogu dostići željeni rezultati. Svako dijete mašta o velikom uspjehu i to je normalno. Samo, u početku mu treba dati mogućnost da svoju „tabulu“ popuni vještinama koje će mu na putu uspjeha biti prijeko potrebne. Stoga, osim scene, scenskog pokreta, nastupa i predstavljanja, naš smo projekt obogatili i edukacijom stranim jezikom i plesom.

Za tu vrstu znanja angažirali smo profesionalce: Dunju Nikšić, magistricu i profesoricu muzičke kulture, Amelu Jetulahović, profesoricu razredne nastave, i Lejlu Dautbašić, koje rade s djecom na engleskom jeziku. Da bismo male i velike pobjede naših polaznika dobili na najbolji način, da bismo bili bliže djeci, da bi im bilo ugodnije, udobnije i ljepše, našu djelatnost preselili smo u sarajevski BKC – kaže Musliović, koja je posebno zahvalna poznatim sarajevskim kulturno-umjetničkim društvima „Lola“ i „Seljo“ te Kulturno-sportskom centru „Skenderija“, koji su do sada pomagali u realizaciji ove lijepe misije.

Pročitajte još