Riječ nutricioniste: Ramazanski post nakon Covida-19

Piše: Redakcija

Mnoga istraživanja pokazuju da post dovodi do smanjenja upalnih procesa u tijelu. Ujutro se najbolje sehuriti hranom koja se dugo zadržava u probavnom traktu. Koristite mnogo povrća, sezona nam dolazi, tako da prednost treba dati svježem povrću i salatama. Odlična potpora imunom sistemu u ovo doba pandemije jesu začini koji sadrže aktivne komponente koje imaju antibakterijsko, antivirusno, antimikrobno i antiupalno djelovanje

 

Uskoro će na vrata pokucati najdraži gost, mubarek mjesec ramazan. Iako dolazi u teško vrijeme pandemije Covida-19, ali s obzirom na blagodati i zdravstvene benefite posta, može se reći u pravo vrijeme bez obzira jesmo li prebolovali Covid-19 infekciju.

S obzirom na to da je hrana ključna potreba za život čovjeka i njegovo zdravlje, islam je tom pitanju posvetio veliku pažnju i dao upute i odgovore. „Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima…“ (El-Isra, 82.)

Danas smo vrlo malo svjesni važnosti hrane, hranjivih materija i njihovih utjecaja na zdravlje, prevenciju i liječenje bolesti. S druge strane, tu je i udaljenost od Kur’ana u kojem je Allah, dž.š., dao svevremenske naredbe, upute, preporuke na koji način živjeti, hraniti se, i raditi u zdravlju i blagostanju kako bi On bio najzadovoljniji nama. Sada, kada živimo u pandemiji hroničnih nezaraznih bolesti, ali i bolesti izobilja, post nam dođe kao najbolji mogući lijek.

Poslanik, s.a.v.s., rekao je: „Izvor svih bolesti jeste prejedanje“. Svjedoci smo da pretjerujemo s hranom, jedemo prerađenu hranu, hranu koju ljudi „dizajniraju i modificiraju“ zbog svog profita, zarade, ne zarad našeg zdravlja i dobrobiti kao što to ima prirodna cjelovita hrana. Zato Uzvišeni Allah, dž.š., kaže: „I sami sebe ne ubijajte, Allah je doista prema vama milostiv.“ (En-Nisa, 29.)

 

Benefiti posta

Post je za tijela kao „veliki servis“, vraća ih na „tvorničke postavke“, jer jedan dan posta omogućava uklanjanje toksina koji su se nakupili tokom deset dana. Blagodat posta je to što se tijelo odmara od stalnih „napada“ hranom, onemogućava nam da pretjerujemo, da jedemo šta god i kad god želimo, a energiju koju tijelo uštedi tokom posta preusmjerava na regeneraciju i liječenje organizma. Mnoga istraživanja pokazuju da post dovodi do smanjenja upalnih procesa u tijelu koji predstavljaju temelj svakoj hroničnoj bolesti, dok, s druge strane, post dovodi do poboljšanja imuniteta, povećanja bijelih krvnih stanica, leukocita, koji će nam pomoći u borbi s Covid-19 infekcijom.

Piše: Tarik Zolotić, magistar nutricionizma

Tokom posta tijelo energiju potrebnu za rad i funkcionisanje dobija razgradnjom, odnosno „recikliranjem“ štetnih materija (slobodnih radikala, virusa, bakterija i drugih štetnih produkata) te se na taj način čisti i štiti od bolesti. Naša tijela su kroz višedecenijski razvoj i genetski prilagođena za povremeni post, što nam objašnjava i hadis Poslanika, s.a.v.s., koji kaže: „Želudac je izvor bolesti, a suzdržavanje od hrane jeste glavni lijek, zato svakom organizmu daj ono na šta je navikao.“

Ujutro se najbolje sehuriti hranom koja se dugo zadržava u probavnom traktu, čak i do 12 sati, tako da može duže držati sitim, za razliku od ugljikohidratnih namirnica. Meso, jaja, jogurt i kefir su bogati mastima i proteinima, a od biljnih namirnica to su leguminoze kao što su grah, grašak, leća i orašasti plodovi. Sehur treba iskoristiti za unos što više tečnosti, vode koja nam je najpotrebnija u ovim dugim danima, rekao je, citirajući Muhammeda, s.a.v.s., koji kaže: „U sehurskoj hrani je bereket, zato nemojte propuštati pa makar uzeli i gutljaj vode“.

Nakon dugog posta iftariti treba laganiju hranu bogatu ugljikohidratima, hranu koja se brzo vari i koja neće opteretiti naš probavni trakt.

Začini za imunitet

Preporučljivo je omrsiti se hurmama i vodom, kao što je to radio i Poslanik, s.a.v.s, koje su po svojoj strukturi ugljikohidratne, lagane za probavu i brzo našem tijelu daju energiju potrebnu za probavu i asimilaciju hrane. Domaće čorbe, temeljci i supe su dobar primjer kako početi iftar. Koristite mnogo povrća, sezona nam dolazi, tako da prednost treba dati svježem povrću i salatama. Ukoliko koristite meso, trebate izbjegavati prženo u dubokim uljima. Koristite integralne žitarice, tjesteninu, od heljde, raži, zobi, prosa, kao i rižu. Voće je, također, dobar izbor za tijelo zbog brzine varenja i velike količine vode koja će dobro doći pomalo dehidriranom tijelu, ali ga ne treba konzumirati odmah nakon glavnog obroka, već napraviti pauzu.

Odlična potpora imunom sistemu u ovo doba pandemije jesu začini koji sadrže aktivne komponente koje imaju antibakterijsko, antivirusno, antimikrobno i antiupalno djelovanje. Ovdje bih izdvojio origano (karvakrol), biber (piperin), crvenu papriku (kapsaicin), kukrumu (kurkumin), klinčić (eugenol), crveni luk (kvercetin) te nikako ne smijemo zaboraviti bijeli luk (alicin, sumporna jedinjenja), koji se naziva i prirodni penicilin. I o ovome nas islam uči pa u hadisu stoji: „Jedite bijeli luk i liječite se njime, jer se u njemu nalazi lijek za sedamdeset bolesti.“

Osim toga, treba paziti na konzumiranje kafe, koja zbog kofeina kao diuretika potiče izbacivanje vode iz organizma. No, definitivno je najvažnije izbjegavati prejedanje. Omer je rekao: „Ne prejedajte se, jer to uništava organizam, izaziva bolest, odvraća vas od namaza, Jedite i pijte, samo ne pretjerujte, On ne voli one koji pretjeruju.“ (El-E’raf,31).

Zato težimo da konzumiramo, jedemo ono što će nam koristiti i na ovom, ali na onom svijetu, te da uzvišeni Allah, dž.š., bude zadovoljan nama.

Piše: Tarik Zolotić, magistar nutricionizma

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti