Zašto se holivudski parovi tako često razvode? Ovo bi mogao biti razlog

Piše: Azra

Sudski spor koji trenutno traje između Johnnyja Deppa i Amber Heard predstavlja samo jedan u nizu prekida romantičnih veza bogatih i slavnih. Nedavno su zbog incidenta na Oscarima u žižu javnog interesa dospjeli i Will Smith i Jada Pinkett Smith, no primjera je mnogo.

Psihijatar Daniel Z. Lieberman te fizičar i pisac Michael E. Long u svojoj su knjizi o dopaminu, hemikaliji koja se proizvodi u ljudskom mozgu, ponudili zanimljivo objašnjenje tog fenomena. Dopamin je molekula koja je kod čovjeka odgovorna za motivaciju, kretanje, želju za nečim ili nekim. On je obično u kakvoj-takvoj ravnoteži s drugim molekulama, zbog kojih smo sretni s onime što imamo, poput serotonina i oksitocina.

No slavne osobe, tvrde autori, proizvode više dopamina od običnih ljudi i upravo bi zbog toga one mogle često biti nezadovoljne trenutnim stanjem stvari i željne promjene.

Slavne osobe uvijek traže još svega i sve im brzo dosadi

Hollywood je središte kreativnosti i umjetnosti u Americi, ali je isto tako, napominju Lieberman i Long, izvrstan primjer za sredinu u kojoj postoji previše dopamina: “Slavne osobe najvišeg ranga su u divljoj potrazi za još: još novca, još droge, još seksa i još svega što je trenutno u modi. Sve im jako brzo dosadi.”

U svojoj su knjizi citirali i istraživanje koje je svojevremeno provela britanska Fondacija za brak, koja je utvrdila da je postotak razvoda među slavnima skoro dvostruko veći nego kod ostatka populacije.

Situacija je još gora, ističu, kada se gleda samo prva godina braka. “Tek vjenčani parovi slavnih imaju čak šest puta veću šansu za razvod u usporedbi s običnim ljudima”, napisali su. To je u skladu s procjenom antropologinje Helene Fisher, koja kaže da zaljubljenost, odnosno jako strastveni dio odnosa, traje od 12 do 18 mjeseci.

U tom je periodu najizraženiji dopamin, a nakon toga bi glavnu ulogu, da bi veza uspjela, trebali preuzeti serotonin i oksitocin, koji čovjeku poručuju da treba biti sretan i zadovoljan svojim partnerom, a ne uvijek tražiti nešto novo i nešto drugo.

Problemi s autonomijom, okolinom i samokritikom

No problem čestih razvoda nije jedina posljedica koju slavni, a posebice glumci, mogu doživjeti zbog povišenog dopamina.

– Studija koja je 2016. godine provedena nad glumcima u Australiji otkrila je da su glumci, uprkos ‘osjećaju osobnog rasta i pronalasku smisla i vrijednosti u glumi’, jako ranjivi kad su u pitanju mentalne bolesti. Glumci su otkrili mnogo važnih boljki poput ‘problema s autonomijom, osjećaja nedostatnog utjecaja na okolinu, složenih odnosa s drugim ljudima i velike razine samokritike'”, napisao je dvojac u knjizi Molekula za još: Kako jedna hemikalija u vašem mozgu utječe na ljubav, seks i kreativnost – i kako će odrediti sudbinu ljudske vrste.

Ovo su, kažu, ozbiljne prepreke za ljude koji imaju visoku razinu dopamina, kojima je u prirodi da žele kontrolirati svoju okolinu i koji u pravilu imaju problema s kompleksnim međuljudskim odnosima.

Zanimljivo, hemijska struktura kojom dopamin prevladava nad drugim molekulama djelomično je zaslužna i za liberalne stavove slavnih, tvrde Lieberman i Long. Tako su na američkim izborima 2012. godine, na kojima su se takmičili Barack Obama i Mitt Romney, slavni donirali više od 1,3 miliona KM Obaminom taboru, dok je Romney dobio 10 puta manje donacija.

Izvor: index.hr

(S.P.)

Pročitajte još