Ovo su najveći skandali Eurosonga: Dodjeljivali su bodove samima sebi, lagali o godinama, krali pobjede, branili nastupe…

Piše: Azra

Kičaste kostime, takmičarsku napetost i pjesme ponekad zasjenjuju kontroverze koje su postale zaštitni znak Eurosonga. Tako ni ovogodišnji nije prošao mirno, za što se pobrinula Rusija, koja je diskvalificirana s natjecanja, a prašinu su podigle i Albanka Ronela Hajati koja je nakon izvedbe svoje pjesme ‘Sekret’ rukama pokazala dvoglavog orla (simbol velike Albanije), te Makedonka Andrea Koeavska, koja je bacila zastavu svoje zemlje na pod. Inspirirani time, prisjetili smo se tek nekih od najpoznatijih kontroverzi i skandala u dosadašnjoj eurovizijskoj historiji.A bilo ih je već od samog prvog izdanja takmičenja koje danas poznajemo pod nazivom Eurovizija.

Godine bez kontroverzi na ovom spektakularnom takmičenju postale su rijetke. Od geopolitičkih problema i načina glasanja – po principu ‘ko će kome ako ne svoj svome’, razmirica, lobiranja i nervnih slomova kandidata, Eurosong je od samih početaka na ovamo priuštio nezaboravne sate programa o kojima se govori i danas.

Prošla godina je obilježena 2021. diskvalifikacijom Bjelorusije i navodnim šmrkanjem kokaina pred kamerama od strane pjevača pobjedničke grupe Maneskin. Godinu dana ranije, 2019. za skandal su se pobrinuli islandski predstavnici, grupa Hatari. U trenutku kad je obznanjeno da su osvojili 186 bodova od publike, članovi grupe pred kamerama su podigli zastavu Palestine. Zbog tog postupka svojih predstavnika, islandska televizija RÚV kažnjena je s 5000 eura kazne.

Na tom su Eurosongu skandal izazvali i Madonini plesači koji su na leđima svojih kostima imali prikazane zastave Izraela i Palestine.

Jedan od najpoznatijih eurovizijskih skandala bio je 2017. godine kada je Rusiju trebala predstavljati Julia Samoylova. No uoči Eurosonga ispostavilo se da je pjevačica 2015. godine, već nakon ruske okupacije, posjetila Krim, što je bilo protivno ukrajinskom zakonu. Tako je ukrajinska služba sigurnosti pjevačici zabranila ulazak u zemlju i automatski je diskvalificirala s takmičenja.

Ni susjedne delegacije nisu zaobišli skandali. Hrvatska predstavnica Doris Dragović je nastupila 1999. u Jeruzalemu i otpjevala ‘Mariju Magdalenu kada je Hrvatskoj osigurala visoko četvrto mjesto, što je još uvijek naš najbolji rezultat na Eurosongu. No taj je nastup splitske pjevačice izazvao pravi skandal. Prekršena su stroga pravila. Naime, tokom izvedbe svoje pjesme ‘Marije Magdalene’ je imala snimljene vokale, u sklopu pjesme, a na pozornici je imala samo jednu vokalisticu. Tako su se prekršila pravila Eurosonga koja vrijede i dandanas da se svi vokali moraju uživo otpjevati, dok je muzika na matricu.

Zbog tek 15. mjesta koji je Claudia zauzela s pjesmom ‘Više nisam tvoja’, Ivan Mikulić se 2004. godine u Turskoj prvo morao takmičiti u polufinalu, gdje je 10 prvoplasiranih pjesama steklo pravo nastupa u finalu. Ivan je bio upravo 10., a u konačnici je završio na 12. mjestu, što je bio plasman koji je Hrvatsku odveo sljedeće godine opet u polufinale. Nakon polufinalnog glasanja došlo je do skandala jer se uvidjelo da su hrvatski glasači glasali i za svoju pjesmu i dodijelili joj 4 boda. Zbog pravodobne reakcije iz Hrvatske spriječena je diskvalifikacija, a naknadno oduzeta 4 boda nisu koštala Hrvatsku odlaska u finale.

Gruzijski predstavnici su 2009. diskvalificirani s Eurosonga zbog toga što je pjesma ‘We Don’t Wanna Put In’ previše zvučala kao poruka ruskom predsjedniku Putinu. Pozadina tada aktualne situacije je bila vojni sukob između Gruzije i Rusije.

Eurosong je imao i kontroverznih izvođača i izvođačica. Tako se belgijska predstavnica iz 1986. Sandra Kim takmičila premda je imala samo 13 godina. Predstavljalo se da ima 15 godina, a Europa ju je nagradila pobjedom. U međuvremenu je granica starosne dobi za učesnike određena na 16 godina, tako da kandidati mlađi od 16 godina ne mogu sudjelovati na tom takmičenju.

Potom je 12 godina kasnije pobjedu odnijela Dana International koja je privukla pažnju zbog toga što je transrodna osoba, a u Kopenhagenu 2014. pobijedila je bradata Conchita Wurst.

Godine 1982. ‘Malo mira’ (Ein bisschen Frieden) pobjednička pjesma njemačke predstavnice Nicole nekim pacifistima nije išla dovoljno daleko sa svojom porukom. Umjesto ‘malo mira’ htjeli su da pjevačica zatraži ‘totalni mir’.

Kroz historiju su se očekivano provlačili skandali povezani s glasanjem. Tako se dogodilo da su tokom finala Eurosonga 2015. iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije bili prezentirani samo glasovi publike, umjesto uobičajene kombinacije glasova publike i žirija. Jedne pak godine Luksemburg nije organizirao svoj žiri nego je Švicarcima prepustio da glasuju u njegovo ime.

Gledatelji su mogli svjedočiti i upadima na pozornicu različitih osoba iz publike. Na pozornici Eurosonga dogodio se i kontroverzan eurovizijski poljubac (prvi gay poljubac 2013. godine. Predstavnica Finske Krista Siegfrids nastupila u vjenčanici, a na kraju nastupa poljubila djeverušu, ujedno i jednu od pratećih vokala.

Izvor: tportal.hr

(S.P.)

Pročitajte još