Anders Jacobsen: Vodoinstalater koji leti na skijama

Piše: Redakcija

Jedan od sportova koji izaziva najviše poštovanja, divljenja, te podiže razinu adrenalina kod publike su skijaški skokovi. Cilj ovog sporta jeste preletjeti što veću udaljenost, kaže Wikipedia, a ona nekad iznosi cijelu dužinu nogometnog igrališta.

Od sportista zahtijeva vrhunsku kondiciju, odlične mentalne sposobnosti, te savršeno poznavanje tehnike letenja i njene primjene tokom leta. Sve to savladao je Norvežanin Anders Jacobsen čak prije punoljetstva. Njegovi zemljaci su ponosni što ga imaju u svom timu, tim više jer je ovaj sport nastao upravo u Norveškoj.

Jubilarna pobjeda

S 21 godinu Anders je postao najmlađi predstavnik svoje domovine koji je osvojio prvo mjesto na čuvene „Četiri skakaonice“ u Njemačkoj. Jedna od tih skakaonica je Garmisch-Partenkirchen, na kojoj se od 1954. godine svakog prvog januara održava takmičenje u skijaškim skokovima. Njeno renoviranje Nijemce je 2007. koštalo deset miliona eura. Danas se ponose novim startnim tornjem dugim 100 m.

Kada se popnete na njegov vrh, nalazite se 62 metra iznad tla. Dovoljno za postizanje brzine veće od 90 kilometara na sat i letove duže od 140 metara. Možete li sebi barem na trenutak dočarati kako sve to izgleda iz ugla jednog skakača? Ako ne, pogledajte snimak koji je na njoj GoPro kamerom pričvršćenom na kacigu napravio upravo Jacobsen, kojeg nazivaju i vladarem Garmisch-Partenkirchena

Na ovom mjestu nedavno je došao do desete, jubilarne pobjede u svojoj karijeri, ali postao i prvi pobjednik takmičenja u ovoj disciplini u 2015. godini. A prije nego je stao na skije bio je vodoinstalater. Otkrio ga je Finac Mika Kojonkoski, tada selektor Norvežana.

– Gledao sam ga kako se s drugarima, pravim takmičarima, „igra skokova“ u Lilehameru. Nisam mogao da verujem da on nije član nijednog kluba – govorio je Kojonkoski.

Drugačije iskustvo

Jacobsen je, dodao je, rođeni talent, a sve do 2006. godine skakao je “za svoju dušu”. Kada se penzionisao Danijel Forfang, Mika ga je prebacio u “A” tim. Nije pogriješio.

– Zabavljam se i skakat ću dok se tako budem osjećao. Imam završen zanat u rukama i ne moram da brinem za budućnost ako jednog dana prestanem da se bavim ovim sportom – kazao je tada.

Ostavljao ga je samo nakratko, zbog povreda, ali mu se uvijek vraćao i ponovo postizao vrhunske rezultate. Trenira i van sezone skokova, koju ne voli jedino zbog toga što mu oduzima vrijeme od voljenih, supruge Birgitte i sina Isaca.

Par je prije nekoliko godina vjenčao mladin otac. Poznavali su se odmalena, jer dolaze iz istog, malog mjesta Hønefoss. Iako je u svojoj zemlji zvijezda, Anders je najsretniji kada je daleko od očiju javnosti. Stoga je za svoju malu porodicu kupio prekrasnu vikendicu na obali jednog od brojnih jezera u Norveškoj, gdje bježi kad god ima vremena.

-Tamo nemam interneta, isključim telefon, gledanje TV-a svedem na minimum i uživam. To je posve drugačije iskustvo od inače užurbanog života u gradu – kaže Jacobsen.

Ipak, do ponovnog odlaska tamo, morat će još sačekati. Ove sezone čeka ga još mnogo skakaonica i, nadamo se, pobjeda na njima.

[nggallery id=701]

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti