Počeo je 26. Sarajevo Film Festival: Tužno je bez publike i gostiju

Piše: Redakcija

 

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras je otvoren 26. Sarajevo Film Festival. Online ceremonija otvaranja ovogodišnjeg festivala počela je na platformi SFF-a večeras u 20 sati.

– Tradicionalno, “Sarajevo Film Festival” otvaraju mladi i perspektivni bosanskohercegovački glumci i glumice. Ove godine mi je velika čast predstaviti sarajevsku glumicu koja je igrala glavnu ulogu u novom hrvatskom filmu ‘Glas’ Ognjena Sviličića. Taj film je u našem programu U fokusu – rekao je Purivatra, predstavivši zatim glumicu Belmu Salkunić, i dodao da je pred nama neobično izdanje SFF-a, zbog pandemije Corona virusa.


Ovogodišnji program SFF-a u 14 festivalskih programa donosi 187 filmova iz 56 država. Čak 44 filma će na našem festivalu imati svoje svjetske premijere, a osam filmova svoje međunarodne premijere.

Umjesto da idete u kino, i držite se s prijateljima ove godine to nećete moći, nego ćete festival i filmove pratiti preko online platforme ondemand.sff.ba.

– Na našoj platformi ondemand.sff.ba mogu se pratiti pažljivo birani filmovi, ali i drugi sadržaji kao što su razgovori sa autorima, Masterclassovi i drugi susreti koji prave razliku između standardnih platformi i jednog pravog filmskog festivala. Nema sumnje da će neki pozitivni efekti ovogodišnjeg SFF-a ostati sa nama i nakon krize kao dobra praksa koju treba usvojiti. Dakle i ove godine imamo razloga za slavlje – istakao je Purivatra.

Uprkos svemu, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo postavljen je crveni tepih. Doduše, kako su poručili iz tima SFF-a, crveni tepih je postavljen simbolično, da se zna da se održava Festival. Crveni tepih je bio tek mjesto susreta novinara s čelnim ljudima SFF-a.

Film “Koncentriši se, baba” otvorit će ovogodišnje izdanje festivala. Gledateljima se večeras obratio i reditelj filma Pjer Žalica.


– Velika mi je čast i zadovoljstvo što naš film otvara ovogodišnji festival. Ono što je specifično u mom životu jeste to što je ovo treći put da sa svojim filmom otvaram SFF. Uvijek je to bilo u ovom fantastičnom kinu i svaki put je bilo drugačije. Znao sam da će i ovaj put biti drugačije, ali nisam mogao ni sanjati da će biti baš ovako – kazao je.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti