Od septembra menopauza u školskom programu Engleske

Piše: Redakcija

Svrbež kože, umor, moždana magla. Menopauza je više od samo nekoliko vrućina. Tri žene koje su prošle menopauzu opisale su za BBC svoja iskustva o tome kako je ova “promjena” slabo shvaćena.  U zapadnim zemljama sve više se i ovi zdravstveni problemi žena stavljaju u prvi plan i ukazuje na važnost očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

Tako je u Engleskoj donesena odluka da će od septembra menopauza biti dodana školskom programu.

Vlada dodaje menopauzu u kurikulum o spolnom odgoju, tako da će se učenici u srednjim školama na časovima prvi put detaljnije upoznati s pojavom koja se, prosječno, dešava od 50. godine žene.

S obzirom da menopauza može uzrokovati probleme koje je potrebno razumjeti, lekcije učenicima trebaju pomoći da podrže svoje majke, sestre i supruge kasnije u životu.

-Slažemo se da je ova tema važan dio reproduktivnog zdravlja. To nije samo pitanje žena, ono utječe na sve – od mame ili sestre do onih koji rade – složili su se predstavnici britanskog ministarstva zdravstva i  kampanje za podučavanje o menopauzi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti