Zajedno protiv raka dojke: Ambasadori podržali veliku kampanju za ozdravljenje žena

Piše: Mirela Kukan

 

Trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure”, ove godine u skladu sa epidemiološkom situacijom u svijetu i našoj zemlji, pokrenula je globalnu digitalnu platformu na 20 svjetskih jezika na kojoj se ljudi širom Evrope i svijeta povezuju kroz online registraciju za šetnju ili trku u svom gradu, naselju, lokalnoj zajednici.

Učešćem u digitalnoj “Race for the Cure” koja je počela jučer i traje i danas i sutra građani pomažu osobama oboljelim od karcinoma dojke kroz prikupljanje potrebnih sredstava i podizanje svijesti javnosti o ovom oboljenju.

Među učesnicima u BiH tradicionalno su i strane diplomate u našoj zemlji.

Pozivajući na svjesnost o raku dojke, ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist objavila je fotografiju na kojoj su ona i njene saradnice iz Ambasade.

– Tim koji učestvuje u ovogodišnjem specijalnom izdanju “Race for the Cure”- napisala je Strömquist.

Podršku su dali i ambasadori Amerike Eric Nelson, Velike Britanije Matthew Field, Italije Nicola Minasi.

-Njegova ekselencija Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini podržava našu borbu protiv karcinoma dojke i ohrabruje sve da se registrujete za ovogodišnju virtuelnu “Race for the Cure” – objavili su iz “Race For The Cure B&H”

-Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Matthew Field uvijek se rado odazove mnogim društveno odgovornim projektima, pa tako je sa ponosom i jedan od naših ovogodišnjih #RFTC2020 ambasadora. Hvala ambasadoru i timu britanske ambasade, a vi se već sada možete pridružiti toj super ekipi na www.raceforthecure.eu – pozivaju iz “Race For The Cure B&H”

Također iz ove organizacije iskazali su zadovoljstvo i učešćem predstavnika Italijanske ambasade. Nj. E. ambasador Nicola Minasi na svom Twitter profile objavio je također poziv: “#raceforthecure je tu! Zajedno protiv raka dojka Uključite se!

Kroz donacije ili uplatu simbolične registracije  od 10KM na platformi www.raceforthecure.eu postajete dijelom digitalne zajednice, podižete svijest o karcinomu dojke i doprinosite da se i u ovim teškim vremenima održi tradicionalni događaj Race for the Cure u Bosni i Hercegovini te nastave brojne aktivnosti prevencije bolesti i podrške oboljelim ženama.

Prikupljena sredstva su od izuzetnog značaja, s obzirom da svake godine u Europi bude dijagnosticirano 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a 130.000 osoba nažalost izgubi život.

-Globalni cilj je uključiti više od 500.000 učesnika/ca u najveći evropski sportski događaj koji će ove godine biti održan u 30 država, a nadamo se da će jedna od zemalja sa najviše registriranih učesnika i ove godine biti Bosna i Hercegovina. Zbog epidemiološke situacije ove godine nećemo biti u mogućnosti da organiziramo veliki događaj, na kojem smo samo prošle godine u Sarajevu okupili  9.000 građana, ali vas zato pozivamo da se registrujete, budete podrška ženama koje boluju od karcinoma dojke i zadnji vikend u septembru u skladu sa svojim mogućnostima i epidemiološkim mjerama simbolično trčite ili šetate u svom naselju, šetalištu, parku…- saopćeno je iz “Race for the Cure u Bosni i Hercegovini”.

Pročitajte još