Izvrsnost u različitosti

Piše: Redakcija

Sarajevski otvoreni centar (SOC), Udruženje Otaharin i Fondacija 787 uputili su poziv bosanskohercegovačkim kompanijama i institucijama da se prijave za process certificiranja, ‘Excelling in Diversity’ ili ‘Izvrsnost u različitosti’.  Time će se potvrditi opredijeljenost za ravnopravno tretiranje svih zaposlenika_ca i kandidata_kinja za upražnjena radna mjesta, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu značajku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva.

Pomenute organizacije djeluju kao D&I koalicija te svakodnevno promoviraju i rade na poboljšanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. O Izvrsnosti u različitosti, razgovarali smo s Aidom Malkić, rukovoditeljicom programa SOC-a.

Šta vas je ponukalo da pokrenete proces certificiranja bh.kompanija i institucija po pitanju odnosa prilikom zapošljavanja pripadnika marginaliziranih skupina?

Želja da bosanskohercegovačke kompanije vidimo u samom vrhu najboljih kada je riječ o pružanju jednakih prilika i uslova za rad i zapošljavanje svih skupina društva, bez obzira za njihove individualne karakteristike i socijalni status, i kreiranju radnog mjesta u skladu sa najboljim svjetskim standardima diverziteta i inkluzije. Kada je riječ o položaju marginaliziranih skupina u našem društvu, mi kompanije vidimo kao velike saveznike koji mogu u mnogome uticati napromjenu društvene svijesti i biti predvodnici u osiguravanju potpune inkluzije kroz pružanje jednakih prilika za rad marginaliziranim skupinama društva, baš kao i onima koji to nisu. Trebamo težiti jednakosti svih građana_ki, a različitosti pretvoriti u snagu koja jača našu ekonomiju.

Sarajevski otvoreni centari Market Makersi uradili su istraživanje o zapošljavanju i raznolikosti u radnim sredinama, zakonskim regulativama te najboljim primjerima inkluzije. Šta su pokazali rezultati?

Rezultati istraživanja pokazali su da većina bh. kompanija nije dovoljno posvećena ovoj problematici, da njihove interne politike i procedure ne reflektuju najbolje prakse diverziteta i inkluzije, te da je intervencija u ovoj oblasti prijeko potrebna, želimo li dostići svjetske standarde poslovanja. Uzmemo li u obzir da u Evropskoj Uniji imamo Diversity Chartere, ili da na globalnoj razini imamo UN Global Compact, čije su članice neke od najvećih svjetskih kompanija, a koje su se obavezale da će se u svom poslovanju voditi ovim principima, mislim da naše kompanije tek treba da osvijeste svoj položaj u odnosu na svjetsko tržište i poslovanje usklade sa najboljim praksama i budu konkurentni. Ali kao pandan tome imamo upravo lokalne napore, u vidu naše inicijative, da kompanijama pomognemo da dosegnu te standarde, u vidu pružanja znanja i vještina kako bi se u poslovanje kompanija inkorporirale najbolje prakse i time osigurale inovacije, talenat, diverzitet mišljenja, unaprijedio pristup kvalitetnoj radnoj snazi, i na koncu, nadmašila tržišna konkurencija.

Kako izgleda sam proces certificiranja?

Proces prijave i certificiranja je iznimno jednostavan. Prvi korak je da se obrate D&I koaliciji sa željom da se reformišu i posluju u skladu sa najboljim svjetskim D&I praksama. Nakon toga, metodološkim pristupom propisuju se koraci koji bi se trebali ispoštovati do dobijanja certifikata. Bitno je istaći da je sama metodologija osmišljena tako da sve kompanije mogu učestovovati u procesu, nevezano za veličinu, sektor ili razvojni stepen kompanije. Nakon detaljne analize stanja, intervjua s menadžmentom i uposlenim osobama u kompaniji, podaci se analiziraju, i producira se izveštaj koji sadrži detaljne preporuke koje kompanija ili institucija trebaju ispuniti da bi uspješno implementirale ove politike i prakse.

Koalicija tu stoji u potpunosti na raspolaganju da svojom ekspertizom pomogne u razvoju i unaprijeđenju dokumenata (internih akata, pravilnika, politika, i strategija) i u postavljanju adekvatnih procesa, ali kroz pružanje treninga u ovoj oblasti, kako bi kompanija stvorila optimalne uvjete za implementaciju najboljih praksi diverziteta i inkluzije.

Koje benefite certificiranje donosi sa sobom?

Tokom procesa certificiranja, bh. kompanije i institucije dobit će potrebno znanje i ekspertizu da bi se uveli u diverzitet i inkluziju te osigurali optimalne uvjete za zapošljavanje osoba iz svih socijalnih kategorija, uvažavajući njihove lične karakteristike i društveni status. Uspješno implementirani standardi diverziteta i inkluzije nose sa sobom mnogo struke benefite po samu kompaniju, u vidu povećanja produktivnosti i kreativnosti, inovativnosti, konstantnog razvoja uposlenih, zadržavanja talenata u kompaniji, i posvećenosti rastu kompanije. Dodatno, opredjeljenjem za potpunu inkluziju i diverzitet, osigurava se veći pristup talentima, poboljšava brend kompanije i, na koncu, vodi do povećanja profita.

Neka poruka za kraj razgovora?

Kompanijama i institucijama bih poručila da se prijave za proces certificiranja, jer izvrsnošću u implementiranju standarda diverziteta i inkluzije mogu postići najbolje rezultate u svom poslovanju i bitiprepoznati kao lideri društvenih promjena.

Pročitajte još