Energija u čaši: Sok za dobro jutro

Piše: Azra

 

 

Zeleni sokovi dat će vašem tijelu potrebnu energiju, probuditi probavni sistem i utjecati na postizanje kiselo-bazne ravnoteže organizma.

Ubrzan, sjedilački način života, premalo kretanja, stres, loša, neuravnotežena ishrana dovode u začarani krug iz kojeg je često vrlo teško izaći. Umor i nedostatak energije preovladavaju organizam, stoga trebate krenuti korak po korak, planirano, s puno volje, želje i entuzijazma, naravno upornosti i rezultati sigurno neće izostati. Korak po korak i napredovat ćete svaki dan, a vaše tijelo i psiha bit će vam beskrajno zahvalni.

U čemu leži tajna?

Tajna leži u uravnoteženoj, pravilnoj ishrani, koja je organskog porijekla, a namirnice se pripremaju isključivo sirove. Kako krenuti, kako započeti? Počeci odluka uvijek su najteži, ali koristi koje ćete osjetiti, vidjeti i doživjeti, odvest će vas puno dalje.  Dan počinje jutrom, jutro doručkom, a sirovojelsko jutro zelenim sokovima.

Kakav je to zeleni sok?

To je sok pripremljen od zelenog lisnatog povrća kao što su blitva, raštika, kelj, špinat, rukola, zelena salata, lišće peršina, celera, bosiljka i sl. Zeleno lisnato povrće prepuno je vitamina, minerala, enzima koji se djelomično ili potpuno gube termičkom obradom, odnosno kuhanjem, ali ukoliko se pripreme na ovaj novi način, odnosno miksanjem u blenderu, ostaju u potpunosti sačuvani, a ujedno i najbolje iskorišteni.

Svi znamo da sirovo lisnato povrće izmiksano samo neće biti finog, zavodljivog okusa i neće na pravi način pobuditi jezične pupoljke da traže još, pa dodajte dodati malo voća, i to najbolje onog sezonskog, ubacite nezaobilazan limun zajedno s korom, komadić očišćenog sirovog korijena đumbira koji će lagano zagrijati vaše tijelo, pa ga je bolje dodavati u zimskom periodu godine, dok ljeti tijelo moramo hladiti, pa izbacite đumbir.

Tokom cijele godine možete dodavati bananu, koja će dati slatkast okus i kremast izgled, te obavezno dodajte vodu. Od prethodnih sastojaka pripremit ćete zeleni sok savršenog izgleda i okusa, koji će zvati na još, a vaša jetra će biti beskrajno zahvalna na regeneraciji.

Evo još nekoliko recepata, odnosno primjera kako napraviti sok za dobro jutro, a možete ga konzumirati i tokom dana. Držite ga u staklenoj boci u frižideru.

Primjer recepta za zeleni sok:

  • šaka zelenog lisnatog povrća (špinat, blitva, list peršina, celera, bosiljak, kelj, rukola i sl.), odaberite jednu vrstu, a možete pomiješati i nekoliko,
  • 1 manja banana,
  • ½ organskog limuna s korom,
  • 1 manja jabuka,
  • 300 ml vode

Sve sastojke stavite u blender i miksajte 1-2 minute na najjačoj brzini. Poslužite odmah u visokim staklenim čašama.
Savjet: Ukoliko vam je sok pregust, dodajte po potrebi još vode i promiješajte. Ljeti možete dodati i nekoliko kockica leda.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti