Husejn i njegova mama imaju poruku povodom Dana osoba s Down sindromom

Piše: M. K.

Down Syndrome International (DSI) službeno odredio je današnji dan, 21. mart, kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Ovaj datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se  i on se danas obilježava u cijelom svijetu. Zbog pandemije Corona virusa događaji i aktivnosti već srugu godinu zaredom povodom ovog dana su maksimalno reduciraned, a u BiH uveliko je obilježavanje svedeno na nevladine organizacije i pojedince.

Poruku na društvenim mrežama u povodu današnjeg dana imaju i Husejn (6) i Amra (32), sin i mama. Instagram profil naziva @down_i_mi, mlada majka dječaka s Down sindromom, prosvjetna radnica Amra Hrustić Šabanović otvorila je prije nekoliko mjeseci majka kako bi širila ideje za učenje kroz zabavu.

Husejn, Amra i Down sindrom: Osobe s poteškoćama jesu posebne, ali samo zato što imaju veću i jaču dušu

-I don’t have a problem. I have a Down syndrome. Down sindrom nije bolest, Down sindrom je stanje. Ako se vi ili vaše dijete poigrate sa mojim, ne brinite, neće vas zariziti! Neće vas zaraziti ničim osim pozitivnom energijom, osmijehom i ljubavlju. Mamin pozer i model ❤❤ – napisala je Amra uz Huseinovu sliku uoči današnjeg Dana osoba s Down sindromom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Husejn (6) i Amra (32) (@down_i_mi)

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down ljude se nastoji potaknuti za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, veće razumijevanje i poboljšanje njihovog položaja u društvu.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @glitzandglam1215

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kat Finley (@kat.fin)

Karakteristike djece s Down sindromom: topli, dobrodušni, vedri, veseli; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni, u fazi djetinjstva im je potrebna obitelj, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. Cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Pokažimo podršku!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti