Jagoda: Kraljica zdravlja i ljekovito voće

Piše: Redakcija

Jagode su mirisno crveno voće, koje se prvi put spominjalo prije 2.000 godina. Osim što su izvrsnog okusa, jagode su izuzetno zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti. Ukoliko niste alergični, nema razloga da ne počnete s konzumacijom ovog prekrasnog voća, koje je u ovo doba svježe i najzdravije.

Rak

Elaginska kiselina je prisutna u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Točnije, elaginska kiselina sprječava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.

Alzheimerova bolest

Jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani sa preranim starenjem i raznim bolestima, uključujući Alzheimerovu bolest. Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprječavaju prerano starenje moždanih stanica.

Kardiovaskularni sistem

Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.

Imunitet

Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. Možda će vas iznenaditi činjenica da tek osam jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šoljica jagoda sadrži 51.2mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.

Probavni sistem

Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sistema, a jagode u jednoj porciji sadrže 2g vlakana. Ukoliko u tijelo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale crijeva, što zahvaća gotovo 50% osoba starijih od 60 godina. Vlakna su odlična za sprječavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti