Šta je kolestaza i zašto ne smijete ignorirati svrbež u trudnoći

Piše: Redakcija

Sasvim je normalno da tokom trudnoće osjetiš blagi svrbež kako ti trbuh raste i koža se rasteže – zapravo se gotovo četvrtina svih trudnica žali na svrbež kože. Međutim, intenzivniji, uporni svrbež mogao bi biti simptom intrahepatičke kolestaze u trudnoći, skupine poremećaja jetre specifične za trudnoću koji ometaju protok žuči. Iako nema dugoročnog rizika za tvoje zdravlje, ovo stanje može biti opasno za tvoje dijete ako se ne liječi. Zato uvijek trebaš obavijestiti svog liječnika ako imaš značajan svrbež.

Što je intrahepatička kolestaza trudnoće (ICP)?

Intrahepatična kolestaza narušava rad jetre, uslijed čega dolazi do nakupljanja žuči – tekućine koju jetra stvara za probavu masti u krvi. Zadržavanje produkata žuči u cirkulaciji može uzrokovati svrbež, što može biti nelagodno, ali ne i opasno po život. Međutim, za tvoje dijete povišena razina žuči toksična je i može uzrokovati komplikacije ako se ne liječi, uključujući prijevremeno rođenje, mekonij u amnionskoj tekućini i mrtvorođenje.

Koji su simptomi kolestaze?

Evo kako otkriti razliku između bezopasnog svrbeža koji mnoge žene doživljavaju tijekom trudnoće i intrahepatičke kolestaze: “Svrbež povezan s kolestazom javlja se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, a osobito je intenzivan tijekom noći”, objašnjava dr. Christine Miller, profesor reproduktivne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji. “Može biti po cijelom tijelu, ali najčešće je na dlanovima i tabanima”. Ako osjetiš jaki svrbež obavezno obavijesti svog liječnika kako bi isključila kolestazu. Vjerojatno će odrediti krvne pretrage i pretrage žučne kiseline te procijeniti funkciju jetre kako bi odredio dijagnozu.

Izvor: Miss7mama.24sata.hr

(L. M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti