Gersonova terapija – sokovi koji nose zdravlje

Piše: Redakcija

Alarm

Da nam je zdravlje najvažnija stvar na svijetu, često otkrijemo tek onda kad već počnemo osjećati tegobe i bolove ili kad se ozbiljno razbolimo. Unatoč brojnim savjetma o zdravom životu i načinu prehrane koji su nam nadohvat ruke, naša nas svakodnevica često udaljava od zdravih navika i korisnih rituala posvećenih vlastitom tijelu.

Ponekad su samo dijagnoze ili nagovještaji teških bolesti alarm koji nas poziva da se posvetimo sebi. Tada mnogi od nas otvaraju vrata i isprobanim alternativnim terapijama.

Glavobolja od mesa i mlijeka

Jedna od njih je i Gersonova terapija koja se, prema svjedočenjima mnogih, pokazala učinkovitom u liječenju niza teških oboljenja, čak i karcinoma. Temelji se na istraživanjima njemačkog liječnika dr. Maxa Gersona koja je on započeo da bi riješio vlastite zdravstvene tegobe – točnije migrene.

Istražujući, Gerson je pronašao stare talijanske liječničke zapise o pacijentima koji su migrenu uspješno liječili specifičnom prehranom. I sam je krenuo eksperimentirati u svom jelovniku i došao je do zaključka da mu sve vrste mesa i mliječnih proizvoda pojačavaju glavobolje i otežavaju opće zdravstveno stanje.

No, u dane kad je jeo isključivo voće i povrće napadaji migrene nisu se pojavljivali. Prilagodivši prehranu, teške su glavobolje za njega postale prošlost. Svoje je iskustvo ubrzo počeo dijeliti sa svojim pacijentima koji se specifičnom dijetom nisu riješili samo istovjetnih problema koje je imao i Gerson nego, začudo, i drugih kroničnih bolesti.

3aaf2474dc189b79cff1622463445e35_header

Najučinkovitija u liječenju raka

„Gersonova terapija temelji se na detoksikaciji organizma, što može pomoći u liječenju mnogih kroničnih degenerativnih bolesti. Zbog svog holističkog pristupa posljednjih je godina postala jedna od najučinkovitijih prirodnih terapija u svijetu za liječenje raka.

No, djelotvornom se pokazala i u liječenju dijabetesa, artritisa, tuberkuloze, nekih srčanih i bubrežnih bolesti, sindroma kroničnog umora i raznih ovisnosti“, istaknuo je Howard Straus, unuk dr. Gersona, tijekom svog nedavnog gostovanja u Hrvatskoj.

Straus je sam sebi dao zadaću približiti javnosti djedova istraživanja i znanja nakon što se njegova supruga ovom terapijom izliječila od uznapredovanog karcinoma. Široka primjena terapije temelji se na Gersonovu otkriću kako poboljšati prirodne sposobnosti organizma za samoizlječenje, bez obzira na to što je uzrok bolesti.

Detoksikacijskom dijetom potiče se metabolizam, a time i proces čišćenja tijela od toksina. Tako se jača imunosni sustav koji pomaže tijelu da se dovede u ravnotežu i samo izliječi.

Hipokratova juha

„Gersonova terapija zapravo je prehrana organskim, veganskim, pretežno sirovim namirnicama, bez soli i masnoća, uz konzumiranje svježih prirodnih sokova te dodataka prehrani poput raznih vitamina, minerala i enzima“, objašnjava Straus. Ovakvo liječenje temelji se na uzimanju triju veganskih obroka dnevno koji se sastoje od organski uzgojenih namirnica te svakodnevnom uzimanju Hipokratove juhe prije navedenih obroka.

Juha se pripravlja od svježe pripremljenog povrća, poput korijena celera, rajčice, krumpira, crvenog i bijelog luka, korijena peršina te peršinova lista, u točno određenom omjeru. Najvažniji je dio terapije pijenje svježe pripravljenih sokova od jabuke, mrkve i zelenog lisnatog povrća – trinaest puta dnevno, svakih sat vremena po jednu čašu. Uz sokove, neizostavno je i klistiranje kavom pet puta dnevno da bi se toksini iz hrane, okoliša i metaboličkih procesa lakše oslobodili i izlučili iz organizma.

sensaklub.hr

Pročitajte još